Op Erfgoeddag, zondag 22 april, zette het Damiaancentrum in Leuven Pater Damiaan als held én heilige extra in de verf. Een drietal activiteiten bracht Damiaan op origineel manier in beeld.
In de inkomhal konden bezoekers via een multimediapresentatie ontdekken op welke plaatsen Damiaan als volksheld in het straatbeeld verschijnt. Straten, pleinen, lanen naar hem genoemd maar ook Damiaanbeelden die een plek kregen in het straatbeeld stonden in de kijker. Deze multimediapresentatie, het werk van Ferry, was duidelijk in trek. De mensen namen hun tijd en bleven geboeid kijken. Iemand vroeg zelfs wanneer we een naslagwerk van deze straten, lanen, pleinen en bruggen zouden uitbrengen.
In de foyer van het Damiaancentrum liep de tentoonstelling Held en heilige. Een tiental panelen toonde in woord en beeld hoe Pater Damiaan door het brede publiek als held en heilige bewonderd en vereerd werd, vanaf zijn vertrek naar Molokaï in 1873 tot en met zijn heiligverklaring in 2009. De bezoekers waren enthousiast en namen hun tijd voor een ontdekkingstocht doorheen de geschiedenis. Er viel heel wat te lezen en te bekijken. Men kon kennismaken met een heleboel nooit eerder getoonde foto’s, kranten en documenten.
De conferentiezaal van het Damiaancentrum baadde in een nostalgische sfeer. Twee vergeten Damiaanfilms, de Belgische film Le Pèlerin de l’Enfer (1946) en de Spaanse film Molokai. La isla maldita (1959), stonden in de namiddag op het programma. Vooral Le Pèlerin lokte aardig wat kijklustigen en riep bij heel wat mensen herinneringen op. Een dame vertelde dat Le Pèlerin de eerste film was die ze destijds van haar ouders in de bioscoop mocht gaan zien. Op de koop toe kreeg ze indertijd speciaal voor die eerste film een hoedje. Ze was er dan ook graag bij op Erfgoeddag. Haar hoedje had ze evenwel niet op.
Voor de film Molokai was de opkomst minder. Niet iedereen is het Spaans even machtig en ondertitels ontbraken helaas. Eén dame was zelfs geschandaliseerd dat het Damiaancentrum zulke film liet zien. Ze nam aanstoot aan het liefdesverhaal tussen twee melaatsen dat de film dat extraatje moest geven. “God is liefde”, zou Damiaan waarschijnlijk met een knipoog geantwoord hebben. Deze Erfgoeddag was een succes. Een kleine tweehonderd mensen vonden de weg naar het Damiaancentrum. Bovendien was het voor sommigen een eerste kennismaking met ons centrum. Damiaan blijft inspireren!