Op zaterdag 18 oktober 2014, van 20 tot 22 uur, komt de Amerikaanse professor Fred E. Woods in het Damiaancentrum (Sint-Antoniusberg 5, Leuven) de documentaire The Soul of Kalaupapa voorstellen. Hij geeft hierbij aansluitend een lezing. Dhr. Jean Huysmans, een goede vriend van professor Woods, zal hem inleiden.

copyright Damiaan Vandaag

Met The Soul of Kalaupapa vertelt Woods het wonderlijke verhaal van de ervaring van Kalaupapa. Tussen 1866 en 1969 bracht de overheid de met lepra besmette Hawaiianen gedwongen samen in de melaatsennederzetting op Molokaï. Als vreemden werden ze gedropt in een onherbergzame omgeving. Ondanks verschillen van geloof en levensovertuiging vonden de inwoners van Kalaupapa elkaar in ziekte en lijden. Waar religies en levensbeschouwingen elders elkaars rivalen waren, leefden hun vertegenwoordigers en aanhangers op Molokaï vriendschappelijk en respectvol samen. De gedeelde ervaring van ziekte en lijden deed alle grenzen vervagen en verschillen verbleken.  De geest , de ziel van Kalaupapa is die van broederlijkheid, respect en  vriendschap. De katholieke Pater Damiaan en de mormoon Jonathan Napela gaven bij hun aankomst in de nederzetting het voorbeeld. Ze werden goede vrienden. Beiden maakten mee van Kalaupapa een plek van dialoog en oecumene, een spirituele plek. Over de ziel van deze bijzondere plek en haar  grenzeloze spiritualiteit daarover wil professor Woods het met ons hebben.

Fred Woods is professor  aan het Departement Mormoonse Kerkgeschiedenis en kerkleer van  de Brigham Young University in Provo (Utah, Verenigde Staten). Hij doet onderzoek naar o.a. Pater Damiaan, de aanwezigheid van de mormoonse gemeenschap op Kalaupapa en de spiritualiteit en filosofie van de plaats Kalaupapa. Hij is tevens lid van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen.

Jean Huysmans is lid van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. Hij neemt deel aan de interlevensbeschouwelijke dialooggroep Grenzen Bewegen.

De voertaal van de documentaire en de lezing is het Engels. De documentaire is Nederlands ondertiteld. Waar mogelijk zal verder voor een Nederlandse vertaling gezorgd worden.

De inkom is gratis. Wij vragen evenwel vriendelijk uw aanwezigheid te bevestigen ten laatste vrijdag 17 oktober via telefoon (016 31 63 68) of e-mail (info@damiaanvandaag).

Opgelet! Parkeermogelijkheid vindt u op de parking van de Jozefieten op het Damiaanplein.

Van harte welkom!

 

Praktische info nog eens op een rijtje:

Wat? Documentaire en lezing The Soul of Kalaupapa door profesoor Fred Woods

Wanneer? Zaterdag 18 oktober om 20 uur

Wij vragen vriendelijk uw aanwezigheid te bevestigen ten laatste vrijdag 17 oktober via telefoon (016 31 63 68) of e-mail (info@damiaanvandaag).

Waar? Damiaancentrum, Sint-Antoniusberg 5, 3000 Leuven

Opgelet! Parkeermogelijkheid vindt u op de parking van de Jozefieten op het Damiaanplein.

Inkom? Gratis

Meer informatie: 016 31 63 68 of info@damiaanvandaag.be

 

Copyright uitgelichte afbeelding: copyright Sylvie De Weze