Op vrijdag 12 december 2014 om 20.00 uur speelt Jo Decaluwe in de Christus-Koningkerk (Langdorpsesteenweg) van Aarschot de toneelvoorstelling ‘Damiaan’ naar het boek van Aldyth Morris. Inkom 10 euro.

Scherend langs de historische feiten en interessante anekdotes, vertelt de gestorven Damiaan de gebeurtenissen vanuit zijn gevoelsleven en zijn kijk op de mens. Zijn lijden is voorbij. Hij is in de hemel. Hij kan op vele momenten in het stuk wat lichtvoetig, monkelend, filosoferend de dingen beleven en in hard contrast plaatsen met zijn verleden van ‘God, hoe is zo iets mogelijk’. Op een ziek stuk van de wereld, Molokaï, meer bepaald het ‘stuk of wat vierkante kilometer grote Kalawao, de natuurlijke gevangenis, een landtong omringd door ruwe zee aan drie kanten en aan de vierde kant zwarte klippen’, werkt Damiaan voor zijn mensen. Veel lukt, maar er zijn evenveel tegenslagen en er is onbegrip. In het stuk zien wij zijn uitbarstingen van woede en de verwijten die hij krijgt van zijn overste en van de president van de gezondheidszorg.

Copyright westhoek.be

Jo Decaluwe hertaalde en herwerkte de verhaallijn van de Amerikaanse toneelauteur Aldyth Morris. In een monoloog brengt hij een ontroerende ervaring voor iedereen die gepassioneerd blijft door het leven en de idealen van de Heilige Damiaan, een grote mens ‘van bij ons’.