In de Leuvense Damiaancollectie van de Paters van de Heilige Harten ontdekten medewerkers in een kist die meer dan 30 jaar gesloten bleef een Hawaiiaans muziekhandschrift. Het is mogelijk dat Pater Damiaan hieruit zong met de melaatsen op Molokaï. Dat moet verder onderzocht worden.

Copyright Eric Dewaersegger

Copyright Eric Dewaersegger

 

Op Molokaï gebruikte Damiaan muziek om van de melaatsenkolonie een leefbare gemeenschap te maken. Hij richtte een fanfare op en bij begrafenissen, processies of hoog bezoek klonk er steeds muziek. Bezoekers gingen vaak vol bewondering voor Damiaans muzikanten naar huis.

Copyright Eric Dewaersegger

Copyright Eric Dewaersegger

Of Damiaan er de hand heeft in gehad of niet, dit muziekhandschrift is de moeite waard. Het geeft een uitzonderlijke blik op hoe er in de negentiende eeuw muziek gemaakt werd in de katholieke missie op Hawaii en Molokaï toen Damiaan er werkte. Het handschrift brengt bovendien onrechtstreeks een bijzonder aspect van Damiaans werk in de melaatsenkolonie voor het voetlicht. Nooit immers hebben we vermoed dat muziek zo een belangrijke rol heeft gespeeld bij het missiewerk van Damiaan.

Een succesvolle campagne

Voldoende redenen dus om geld in te zamelen voor een broodnodige restauratie. Met de steun van de Erfgoedcel Leuven-stad Leuven lanceerde Damiaan Vandaag een Boekensteuncampagne op 8 april 2014. Drie maanden later werd deze campagne succesvol afgesloten. Er stond in totaal 7330 euro op de teller. Dankzij deze steun krijgt dit uniek Hawaiiaans muziekhandschrift een nieuw leven.

foto-3

copyright Eric Dewaersegger

Handschrift klinkt opnieuw!

De restauratie van het muziekhandschrift is voltooid. Binnenkort klinkt dit bijzonder muziekhandschrift opnieuw speciaal voor onze donateurs en andere genodigden. Het concert Damiaan daar zit muziek in! Een heilige en een handschrift neemt u mee naar de melaatsenkolonie van Molokaï toen Damiaan er werkte. Het handschrift en talrijke andere bewaarde bronnen reiken een mooi repertoire aan om een feestelijke dag op het Molokaï van toen vandaag opnieuw tot leven te brengen.

U hoort Latijn en Hawaiiaans, bekend klassiek en verrassend nieuw. Hiervoor zorgen de Leuvense stadssopraan en meter van het muziekhandschrift Noémie Schellens en het Leuvens koor Camerata Aetas Nova onder leiding van Dieter Staelens.

Zij geven dit exclusief en eenmalig concert op zaterdag 9 mei 2015 om 20 uur in de KADOC-kapel in de Vlamingenstraat 39 te Leuven.

Copyright Robbe Maes

Copyright Robbe Maes

Reserveer uw tickets

U krijgt de kans, ook als u niet hebt bijgedragen, om dit exclusieve concert live mee te maken. De prijs van een ticket bedraagt dan 10 euro. De opbrengst gaat naar het muziektherapeutisch project De Stem van Ons Geheugen.

Op deze zaterdagavond zal dit handschrift niet enkel opnieuw klinken. Een bijzondere expo in samenwerking met KADOC-KU Leuven en Resonant zet dit pas gerestaureerde handschrift in de kijker . Na het concert in de kapel, nodigen we u dan ook graag uit voor de plechtige opening van deze tentoonstelling in KADOC.

Gelieve uw tickets vóór 30 april 2015 te reserveren via 016 31 63 68 of info@damiaanvandaag.be. De tickets worden voor u klaar gelegd aan het onthaal op zaterdagavond 9 mei in de KADOC-kapel (Vlamingenstraat 39, Leuven).

Van harte welkom!

Dit concert is een organisatie van Damiaan Vandaag in samenwerking met volgende partners: Erfgoedcel Leuven – stad Leuven, Vlaamse Erfgoedbibliotheek, KADOC-KU Leuven, Resonant, Camerata Aetas Nova en Leuvens stadssopraan en meter van het muziekhandschrift Noémie Schellens.

Blijf ons handschrift en de voorbereidingen van concert en expo volgen op Boekensteun.