10 mei 1873 kwam Damiaan aan op Molokaï. Op 10 mei vieren we zijn feestdag. Wie wil deelnemen aan een speciale viering of activiteit rond de feestdag van Damiaan kan onder meer terecht in Leuven en Tremelo-Ninde.

LEUVEN

De paters en zusters van de Heilige Harten en de medewerkers van Damiaan Vandaag nodigen u van harte uit op…

Zondag 10 mei voor:

 • Feestelijke eucharistieviering in het teken van Damiaan daar zit muziek in!, om 11.00 uur – Sint-Antoniuskapel, Pater Damiaanplein, Leuven
  (parkeermogelijkheid op de private parking van het Heilig-Drievuldigheidscollege aan het Damiaanplein)E.H. Jacques Haers sj, pastoor van de Universitaire Parochie, gaat voor in deze plechtige eucharistieviering die wordt opgeluisterd door het koor Gaudeamus uit Wilsele-Putkapel.
 • Receptie en tentoonstelling Damiaan door kunstenaarsogen, om 12.00 uur – Damiaancentrum, Sint-Antoniusberg 5, LeuvenNa de eucharistieviering bent u welkom in het Damiaancentrum voor een glaasje. U krijgt hierbij ook kans om Damiaan te ontdekken door de ogen van kunstenaars.
Damiaanviering1_aangepast

Copyright Damiaan Vandaag

TREMELO-NINDE

Op donderdag 14 mei 2015 staat ‘Wandelen met Damiaan’ traditiegetrouw op de agenda in Tremelo. Verken de bakermat van Damiaan en laat je meevoeren tussen natuur en geschiedenis.

Dit jaar wandelen we in 3D! Wat houdt dit in? De Damiaanactiegroep organiseert 3 wandelingen. Je kan vanaf 8.00 uur opstarten, maar in de namiddag valt er onderweg van alles te beleven.

 • Er is de doe-wandeling van 6 km, een geanimeerde gezinswandeling die loopt doorheen Ninde, het gehucht waar Damiaan opgroeide.Tussen 14.00 uur en 17.00 uur kan je leuke dingen beleven. Onderweg ontmoet je op deze tocht door het landelijke Ninde zowel de jonge als de oude Damiaan. Wat verder op kan je even testen of je net zo’n waaghals als Damiaan bent. Voor de jongsten hebben we leuke behendigheidsspelletjes voorzien! Net voor je op de parking in Ninde terugkeert, mag je Damiaans soutane aantrekken en je op de gevoelige plaat laten vastleggen. Voor deze wandeling vol verrassingen, moet je zo’n twee uur uittrekken.
IMG_1157

Copyright Damiaan Vandaag

 

 • De denk-en Dijlewandeling van 12 km voert ons over de Dijledijk van Ninde naar Werchter en terug . We zoeken de plaatsen op waar Damiaan schoolliep en verdwaalde tijdens een dorpskermis! Onderweg wordt je aandacht gevestigd op details waar je misschien anders onachtzaam zou aan voorbij lopen.
 • De Damiaanvoettocht verbindt Tremelo met Leuven, waar we Damiaans graf opzoeken. Vertrek stipt om 07.00 uur in Ninde op de parking van de Heilige Damiaan, kwestie om tegen 11.00 uur in Leuven aan het Damiaancentrum te arriveren. Een bereidwillige chauffeur brengt wie wil terug naar Ninde. Tegen 13.00 uur vatten de moedigsten dan de terugweg richting geboortehuis aan om omstreeks 17.00 uur in Ninde aan te komen. Zij hebben er dan zo’n 33 km opzitten!
 • Er is ook een fietstocht van 32 km uitgestippeld en een bepijlde rit voor motards.
 • Ook per huifkar kan je de omgeving verkennen. Met paard en kar en een gids op de bok waan je je meteen in Damiaans tijd!

In de tent op de parking van de parochie van de Heilige Damiaan van Molokaï in Ninde kan je mekaar de ganse namiddag treffen rond dans en muziek. Wij bieden eten in het vuistje aan, er zijn pannenkoeken en er is roomijs.

De Heilige Damiaan, onze grootse Belg, is een inspiratiebron voor velen. Wij hopen u talrijk op Hemelvaartdag 14 mei a.s te mogen begroeten. De opbrengst van deze dag rond Damiaan wordt integraal geschonken aan Damiaanactie ter bestrijding van lepra en tbc.

Nog eens even alles op een rijtje:

Donderdag 14 mei 2015 – Tremelo-Ninde

Wandelingen tussen 10.00 uur & 17.00 uur

 • Doe-wandeling voor het hele gezin 6 km
 • Denk- en Dijlewandeling 12 km
 • Damiaanvoettocht 33 km (start 7 uur)
 • Fietstocht 32 km en motortocht 150 km van 8.00 uur tot 17.00 uur.
 • Animatie en optredens op de terreinen van de parochie Ninde vanaf 13 uur.

Praktisch

 • Wandelen en fietsen: 3 euro pp & 5 euro per gezin
 • Motors: 7 euro pp & 5 euro duozitter
 • Startplaats: parkeerterrein parochie Heilige Damiaan Ninde-Tremelo
 • Contact: sonia.crabbe@pandora.be

ANTWERPEN

Graag nodigen wij u van harte uit op de jaarlijkse Damiaanviering.

Deze gaat door in het TPC, Groenenborgerlaan 149 te Antwerpen op vrijdag 8 mei om 18 u.
Mgr Bonny, bisschop van Antwerpen, gaat voor.
Aansluitend voorzien we een ontmoetingsmoment met een drankje.

U bent van harte welkom, met familie en vrienden!

Contact: christa.damen@telenet.be