Op Hemelvaartsdag donderdag 14 mei ging traditiegetrouw Wandelen met Damiaan door in Tremelo-Ninde. De dag begon stralend. Honderden motards kwamen met hun indrukwekkende machines naar het evenement afgezakt. Ook fietsers en wandelaars waren talrijk van de partij. Op de doe-wandeling van 6 km vielen uiteenlopende zaken te beleven. Een jonge Damiaan nodigde je speels uit om op stelten te lopen of je handigheid met de reep te tonen. Op Molokaï hield hij immers door allerlei activiteiten bij de zieken er zo ook de spirit in.

Copyright Sonia Crabbé

Copyright Sonia Crabbé

Wat verderop ontmoette je in een huifkar een zingende Hawaiiaan, die een liedje ten gehore bracht dat een melaatse jongen indertijd voor Damiaan componeerde. Daarna botste je dan weer op een oudere Damiaan die op het begraafplaats van Ninde tekst en uitleg over zijn leven gaf.

Copyright Sonia Crabbé

Copyright Sonia Crabbé

Wie graag kegelde of met de trou-madame in actie wou, kon zich op een boerenerf uitleven. De tocht eindigde in de kerk van de Heilige Damiaan in Ninde, waar een tentoonstelling liep over Damiaanactie. Naast het behandelen van lepra is tbc-bestrijding meer dan actueel. Op het feestterrein zat de sfeer er goed in tot plots de hemelsluizen opengingen. Iedereen vluchtte de feesttent in om zich op te warmen aan Afrikaanse djembé-klanken.

Copyright Sonia Crabbé

Copyright Sonia Crabbé

 

Met dank aan Sonia Crabbé