Op zondag 11 oktober huldigt het gemeentebestuur van Tremelo Pater Damiaan als eerste ereburger. Na de huldiging trekt een feestelijke Damiaanstoet van Tremelo naar Ninde waar symbolisch de eerste steen wordt gelegd van het nieuwe Damiaanmuseum.

Damiaan ereburger

Met het invoeren van een ereburgerschap wil het gemeentebestuur van Tremelo haar erkentelijkheid en die van haar inwoners uitdrukken voor personen die de gemeente een bijzondere uitstraling hebben gegeven of op een bijzondere manier hebben bijgedragen tot de welvaart van de gemeente.

Pater Damiaan, geboren in Tremelo als Jozef De Veuster, wordt de eerste ereburger van Tremelo. Damiaan is nooit uit het collectieve geheugen verdwenen en blijft tot op vandaag geroemd voor zijn onbaatzuchtige inzet voor kwetsbare mensen. Zijn werk op Molokaï is voor ons een blijvende bron van inspiratie.

Copyright gemeente Tremelo

Copyright gemeente Tremelo

De huldiging vindt plaats op zondag 11 oktober 2015, de zesde verjaardag van zijn heiligverklaring. De plechtigheid gaat door aan het Damiaanbeeld voor de kerk in Tremelo.
De gekende Vlaamse acteur Jo De Caluwé, die al eerder de rol van Pater Damiaan vertolkte in het toneelstuk ‘Damiaan’ (een hervertelling van het origineel ‘Father Damien’ van Aldyth Morris), zal Jozef De Veuster weer even tot leven brengen.

Feestelijke Damiaanstoet

Na de huldiging vertrekt een feestelijke Damiaanstoet met figuranten, vaandeldragers, vendeliers en historische karren uit het heemmuseum De Botermolen via de Kruisstraat en Basdongenstraat naar het geboortehuis van Pater Damiaan. Iedereen is welkom om aan te sluiten.
Het Damiaanactiecomité Ninde-Baal-Tremelo tekende al eerder present voor de memorabele Damiaanstoet in 1989, de heiligverklaring in 2009 en de inhuldiging van de Damiaanbrug in 2012 en zal ook deze stoet de nodige luister geven.

Copyright Damiaan Vandaag

Copyright Damiaan Vandaag

Eerstesteenlegging Damiaanmuseum

Aan het geboortehuis van Pater Damiaan in Ninde zorgt de fanfare de Bosgalm voor een muzikaal welkom.
Hier is eind mei de verbouwing van het Damiaanmuseum gestart. Nu de afbraakwerken achter de rug zijn, zal binnenkort een modern en interactief belevingscentrum rond de figuur van Damiaan verrijzen. Het geboortehuis zelf is een geklasseerd monument en zal pas de volgende jaren een vakkundige behandeling ondergaan.

Het gemeentebestuur legt samen met de vzw Damiaanmuseum de symbolische eerste steen van het nieuwe Damiaanmuseum. Er wordt een infobord onthuld dat de voorbijgangers en buurtbewoners over de plannen zal informeren.

Jo De Caluwé brengt ook hier met zijn monoloog een eerbetoon aan het leven van Pater Damiaan en zijn kijk op de mens. Vendeliersgilde Pirrewit uit Keerbergen vendelt als afsluiter ‘Hallelujah’ van Händel.

Na de feestelijkheden wordt iedereen uitgenodigd op een receptie bij Huize De Veuster.

Copyright Grontmij

Copyright Grontmij

Contact:

Nadia Gijsemans, communicatiedienst Tremelo, tel. 016 52 54 02, communicatiedienst@tremelo.be
Paul Dams, burgemeester Tremelo, tel. 0476 85 80 03, burgemeester@tremelo.be