Zaterdag 21 november was het D-Day voor pater Juan Carlos en de Leuvense parochie Sint-Michiel. De jaarlijkse solidariteitsavond had voor de negende keer plaats in het Damiaancentrum en het werd de bekroning van een wekenlange intense voorbereiding. Het begon allemaal negen jaar geleden.

Copyright Damiaan Vandaag

Copyright Damiaan Vandaag

Na een aardbeving in Peru kwam de vraag vanuit de Spaanssprekende gemeenschap van de Sint-Michielsparochie, of “ze niets konden doen”. Daarop werden een eerste keer door mensen uit verschillende Zuid-Amerikaanse landen eetstandjes met typisch eigen gerechten opgericht in het Damiaancentrum. Dat succes van de eerste keer is intussen uitgegroeid tot een begrip. Van heinde en verre komen Latijns-Amerikaanse vrienden naar dit gebeuren afgezakt.
Dit jaar deden zestien landen mee met een eigen standje, allemaal voor het goede doel: de school ‘Gregorio Velez’ in Yacochuya-Cafayate in Argentinië. Daar zullen ze met de fondsen de werking ondersteuning voor kinderen die het mentaal minder gemakkelijk hebben om de lessen te volgen maar toch verder geïntegreerd les kunnen volgen op een gewone school.

Copyright Damiaan Vandaag

Copyright Damiaan Vandaag

De avond begon om 18.00 uur maar toen zat de zaal al praktisch vol. Op de website was immers opgeroepen om tijdig aanwezig te zijn en de ervaring van de vorige jaren leerde dat laatkomers zich met de restjes moesten tevreden stellen. Zo’n vijfhonderd mensen zochten zich die avond een weg naar de verschillende standjes om er wat eten en drinken te bemachtigen en er was keuze genoeg: van gekende cocktails, over bier en frisdrank naar koffie. Tientallen verschillende gerechten lokten verleidelijk en werden ook enthousiast aangeprezen.

Copyright Damiaan Vandaag

Copyright Damiaan Vandaag

In de projectiezaal van het Damiaancentrum vonden regelmatig optredens van muzikale groepen plaats in nationale klederdracht die, op uitnodiging van Juan Carlos, telkens een honderdtal luisteraars trokken. Rond 21.00 uur was het eten op en nadien vernamen we van Juan Carlos, dat om 22.45 uur ook de voorraad drank helemaal was uitgeput, tot en met de frisdrank toe.

Copyright Damiaan Vandaag

Copyright Damiaan Vandaag

Moest de zaal nog groter geweest zijn, dan waren de mensen zeker nog langer blijven zitten. Toch wil men liefst in het Damiaancentrum blijven, vanwege de vertrouwde sfeer, de faciliteiten, de nabije parking van het H. Drievuldigheidscollege, en het gevoel ’thuis’ te zijn.

Er waren ook nog een aantal mensen die niet konden komen maar vooraf toch een financiële bijdrage hadden geleverd. Geteld bij de inkomsten van de avond gaat er in totaal een bedrag van 8065 euro naar Argentinië. Een knappe prestatie voor één avond. We kunnen de initiatiefnemers, de kartrekkers, de koks, de muzikanten, de afwassers, de logistieke diensten en het talrijke en jonge publiek alleen maar feliciteren met het resultaat.

Copyright Damiaan Vandaag

Copyright Damiaan Vandaag