Het Damiaanfonds (KU Leuven) en de Disability History Lecture Series (KU Leuven) nodigen u graag uit voor volgende lezing:

Maʻi hoʻokaʻawale ʻohana (de ziekte die families scheidt):
De ziekte van Hansen op Hawaiʻi, 1866-1969

Prof. dr. Kerri A. Inglis
(University of Hawai‘i, Hilo)

Donderdag 14 april 2016, 19.30 uur
Damiaancentrum, Sint-Antoniusberg 5, B-3000 Leuven

Van 1866 tot 1969 werden op de Hawaii-eilanden ongeveer 8000 personen afgezonderd en verbannen naar de melaatsennederzetting van Molokaï. Kerri Inglis gaat op zoek naar de vergeten stemmen van patiënten uit deze belangrijke periode van de Hawaiiaanse geschiedenis.

Copyright Kerri Inglis

Copyright Kerri Inglis

In deze lezing wil ze ons laten kennismaken met wat ze las in talrijke brieven en artikels die de patiënten en hun dierbaren schreven aan de Hawaiiaanse gezondheidsraad en de Hawaiiaanse kranten, en met wat ze vernam uit talrijke mondelinge getuigenissen verzameld in de voorbije eeuw. Dit divers bronnenmateriaal vertelt de rijk geschakeerde geschiedenis van een ziekte, van de veranderende maatschappelijke omgang met deze ziekte en van de gevolgen voor Hawaii en de Hawaiianen. Hun brieven geven een exclusieve en intieme blik op hun ervaring van de ziekte, hun afscheid van hun dierbare familie en vrienden, het overleven en sterven in ballingschap.

Kerri A. Inglis verblijft al bijna vijfentwintig jaar op Hawaiʻi. Daar werkt ze als Associate Professor of Hawaiian & Pacific Islands History aan the University of Hawaiʻi in Hilo. Ze is auteur van Maʻi Lepera: Disease and Displacement in Nineteenth-Century Hawaiʻi (Honolulu: University of Hawaiʻi Press, 2013). In haar onderwijs en onderzoek houdt ze zich bezig met de geschiedenis van ziekte en geneeskunde, met als focus Hawai’i en de Stille Oceaan in mondiaal perspectief. Ze bezoekt Kalaupapa regelmatig, ook samen met haar studenten voor workshops over de geschiedenis van de ziekte van Hansen op Hawaiʻi.

Praktische info

Waar en wanneer?
Donderdag 14 april om 19.30 uur in het Damiaancentrum, Sint-Antoniusberg 5, B-3000 Leuven.
Het Damiaancentrum is toegankelijk voor mensen in een rolstoel.

Toegang is gratis.
Voertaal: Engels (indien mogelijk wordt een Nederlandse vertaling voorzien)
Wenst u een gebarentolk, laat het ons zeker weten.

Opgelet! Parkeermogelijkheid vindt u op de parking van het Heilige-Drievuldigheidscollege op het Damiaanplein.

Organisatie: Damiaanfonds (KU Leuven) en Disability History Lecture Series (KU Leuven) i.s.m. KADOC-KU Leuven

Registratie en informatie via info@damiaanvandaag.be of 016 31 63 68