Op dinsdag 3 mei kwamen 1200 kinderen van de basisscholen van Tremelo en Baal samen voor een Damiaandag. Voor hun tocht langs de velden op weg naar het geboortehuis van Damiaan lieten zij zich sponsoren ten voordele van de projecten van Damiaanactie en de strijd tegen lepra en tbc. Voor hun leeftijdsgenoten in ontwikkelingslanden in het Zuiden betekent dit genezing, een gezond leven, onderwijs, werk, kortom een menswaardige toekomst.

De talrijke groep van kinderen trok heel wat toeschouwers. De Tremelonaars waren gecharmeerd door zoveel enthousiast jong volk dat door de straten trok. Op het voetbalterrein van FC Tremelo werd halt gehouden voor een picknick en een kurkenloop voor het goede doel. Weer een ander goed doel waarvoor de kinderen zich in de voorbije weken inzetten. Op initiatief van Beweging.net zamelde Tremelo 350 kilogram kurk in ten voordele van De Vlaspit, een sociaal tewerkstellingsinitiatief in Scherpenheuvel. De scholen zelf verzamelden 51 kilogram.

Copyright Sonia Crabbé

Copyright Sonia Crabbé

Nadien stapten de kinderen naar het geboortehuis van Damiaan in Ninde. Het grasplein rond De Zelfgave, een Damiaankunstwerk van Simon Lewi, werd een zomerse speelweide. Alle kinderen ‘planten’ er een bloem ter ere van Damiaan en zongen overtuigd hun Damiaanlied. Het jonge volkje van Tremelo, Ninde en Baal zette zijn beste beentje voor en heeft het hart duidelijk op de juiste plaats.

Copyright Sonia Crabbé

Copyright Sonia Crabbé

Net als de voorbije jaren vierde Tremelo-Ninde ook op Hemelvaartsdag, donderdag 5 mei, zijn geliefde ereburger Pater Damiaan met ‘Wandelen met Damiaan’. Er stonden heel wat activiteiten op de agenda ten voordele van Damiaanactie. Voor de doorwinterde sportievelingen begon de dag al heel vroeg. Voor dag en dauw vertrokken zij voor een stevige wandeling naar de Damiaancrypte in Leuven. Later op de dag onder een stralende zon genoten meer dan 150 wandelaars en fietsers en 120 motorrijders van Damiaanroutes op maat uitgestippeld door de ijverige Damiaanactiegroep van Ninde-Tremelo-Baal. Vele bezoekers genoten van het terras en de leuke optredens in de feesttent.

Copyright Sonia Crabbé

Copyright Sonia Crabbé

 

Sonia Crabbé, één van de drijvende krachten, blikt tevreden terug: “Content dat zovelen op Wandelen met Damiaan zijn afgekomen. Dikke merci aan de bakkers, de inschrijvers, de tappers, de animatoren onderweg, de ijsverkopers, aan iedereen die zijn steentje heeft bijgedragen. Ook aan de gemeentearbeiders voor het afbouwen van de feesttent en het opladen van podia, tafels en stoelen en de dansvloer. Dank ook aan alle sympathisanten, dat jullie erbij waren. Tot volgend jaar. Afspraak op 25 mei 2017”!

Copyright Sonia Crabbé

Copyright Sonia Crabbé

Met dank aan Sonia Crabbé