Op zondag 4 september werd Moeder Teresa door paus Franciscus heilig verklaard. Zelf speelde ze een niet te onderschatten rol bij de zalig- en heiligverklaring van Pater Damiaan. Ze drong herhaaldelijk persoonlijk bij paus Johannes-Paulus II aan omdat ze hem zag als dé patroonheilige voor uitgestoten en melaatse mensen. Een mirakel was daarvoor wat haar betrof niet nodig. Voor haar was Damiaan zelf het mirakel.

Ik ken een echt mirakel. Het wegnemen van de angst bij de melaatsen om de ziekte te erkennen en naar verzorging te vragen. De geboorte van hoop op genezing is een mirakel. Het tweede mirakel: de wijziging in de houding van mensen en regelingen tegenover de melaatsen – meer zorg, minder angst en de bereidheid voortdurend te helpen.

Zowel Moeder Theresa als Pater Damiaan hadden aandacht voor de meest verlaten mensen. Beiden probeerden ze hoop en licht te brengen in uitzichtloze situaties en gaven ze aan verstoten mensen hun menswaardigheid terug. Hun voorbeeld blijft mensen inspireren om het op te nemen voor al wie uitgesloten wordt.

Copyright Damiaan Vandaag

Copyright Damiaan Vandaag