Het komt wel vaker voor : landgenoten in het buitenland die verbaasd moeten vaststellen hoe bekend en geliefd Pater Damiaan wel niet is.
Dit overkwam ook Paul Van Den Bosch. Hij is vooral bekend als de succesvolle coach van topsporters als Sven Nys en Marc Herremans. In ‘De bende van Annemie’ op Radio 1 van 2 november 2016 vertelde hij over een ervaring die hij had op Hawaii.

Paul Van Den Bosch - copyright Radio 1

Paul Van Den Bosch – copyright Radio 1

In 2006 nam hij op de luchthaven van Hawaï een taxi en knoopte hij een gesprek aan met de chauffeur. Hij begon over de Iron Man, maar dat zei de chauffeur helemaal niks. Ook van tweevoudig winnaar Luc Van Lierde had de man nog nooit gehoord. Maar toen Paul zei dat hij uit België kwam werd de man haast extatisch. “From Belgium? Oh, Father Damien!” En toen was hij niet te stoppen over wat Pater Damiaan allemaal voor de mensen van Hawaï betekend had. Toen Paul dan nog vertelde dat hij de geboortestreek van Damiaan goed kende, moest hij zelfs zij taxirit niet meer betalen. Voor Paul toch nog maar eens het bewijs hoe relatief de heldenstatus van topsporters is. De ware helden zijn mensen die veel minder in de aandacht komen.

Beluister het audio-fragment, klik hier.