10 mei 1873 kwam Damiaan aan op Molokaï. Op 10 mei wordt zijn feestdag gevierd. Wie wil deelnemen aan een speciale viering of activiteit rond deze feestdag van Damiaan kan onder meer terecht in Leuven en Tremelo-Ninde. 

Leuven

Feestelijke eucharistieviering
Op zondag 7 mei om 11.00 uur vindt een feestelijke eucharistieviering plaats in de Sint-Antoniuskapel, Pater Damiaanplein, Leuven. Kardinaal Jozef De Kesel, aartsbisschop van Mechelen-Brussel, gaat voor in deze eucharistieviering die wordt opgeluisterd door het koor Gaudeamus uit Wilsele-Putkapel.

Copyright Damiaan Vandaag

Copyright Damiaan Vandaag

Uitreiking Damiaanprijs
Na de eucharistieviering reikt het Damiaanfonds van de KU Leuven de Damiaanprijs uit. Ontdek wie dit jaar deze prijs krijgt en drink nadien een glaasje mee. Parkeermogelijkheid vindt men op de private parking van het Heilig Drievuldigheidscollege aan het Damiaanplein.

Copyright Damiaan Vandaag

Copyright Damiaan Vandaag

Feestelijke eucharistieviering met kardinaal Jozef De Kesel op zondag 7 mei om 11.00 uur in de Sint-Antoniuskapel (Damiaanplein, 3000 Leuven) gevolgd door de uitreiking van de Damiaanprijs om 12.00 uur in het Damiaancentrum (Sint-Antoniusberg 5, 3000 Leuven). Parkeerplaats: private parking van het Heilig Drievuldigheidscollege aan het Damiaanplein.
Meer info: info@damiaanvandaag.be of 016 31 63 68.

Tremelo-Ninde

Wandelen met Damiaan
Op donderdag 25 mei vindt ‘Wandelen met Damiaan’ plaats in Tremelo-Ninde.
‘Wandelen met Damiaan’ is een jaarlijks volksfeest rond de kerk van de Heilige Damiaan van Molokaï in Tremelo-Ninde: fietsen en wandelen voor het goede doel, hapje-tapje, kinderanimatie, muziek en dans. De volledige opbrengst gaat naar Damiaanactie. Dit jaar zorgt de opening van het vernieuwde Damiaanmuseum voor een extra feestelijke toets. En er is het optreden van de Amerikaanse zangeres Lea Gilmore.

Copyright Sonia Crabbé

Copyright Sonia Crabbé

Verken de prachtige omgeving
De diverse wandelingen en rondritten voor het goede doel zijn al een aantal jaren een vaste waarde op de agenda. Ze leiden je langs de mooiste plekken van Tremelo en het Hageland. Je verkent de omgeving te voet, met de fiets of per moto langs een uitgestippeld parcours. Ook voor jonge gezinnen en mensen in een rolstoel is er een aanbod. Inschrijven kan op de dag zelf in de grote tent tussen 10.00 en 17.00 uur. De inschrijving voor wandelaars en fietsers bedraagt 3 euro per persoon en 5 euro per gezin. Motorrijders betalen 7 euro per persoon en 5 euro per persoon voor duozitters.

Copyright Sonia Crabbe

Copyright Sonia Crabbe

Geniet van feestelijke klanken
In de grote feesttent zorgen Sally and Band, koperkwintet De Buchstabierers, dansschool De Smet-Camby en een rits van djembéspelers met muziek en dans voor de nodige sfeer.
De gerenommeerde Amerikaanse gospelzangeres Lea Gilmore geeft om 17.00 uur een gratis optreden in de parochiekerk van Ninde. In de zomer van 2001 nam Gilmore een gospel CD op in België ten voordele van Damiaanactie: Gospels for Damien – Let Your Light Shine. Ze gaf toen ook in heel België benefietconcerten. Naast zangeres is Lea Gilmore ook een gedreven mensenrechtenactiviste. Ze gebruikt haar stem, letterlijk en figuurlijk, om op te komen voor de zwakken in onze samenleving.

Wandelen met Damiaan op donderdag 25 mei vanaf 10.00 uur
Locatie: terreinen rond de kerk van de Heilige Damiaan van Molokaï in Ninde (Pater Damiaanstraat 35, 3120 Tremelo)
Organisatie: Damiaanactiecomité Baal-Ninde-Tremelo i.s.m. Damiaanactie, de gemeente Tremelo, CM, Natuurpunt en de provincie Vlaams-Brabant
Voor meer info: sonia.crabbe@pandora.be 016 53 03 54