Op Hemelvaartsdag donderdag 25 mei opent het nieuwe Damiaanmuseum in Tremelo-Ninde de deuren.
Het nieuwe Damiaanmuseum, een eigentijds en interactief belevingscentrum, neemt je als bezoeker mee in de voetsporen van Damiaan (1840-1889), de grootste Belg.

Damiaan achterna

In Ninde, een gehucht van Tremelo, wordt Jef De Veuster geboren. Hij groeit er op, gaat naar school en werkt op de boerderij van zijn ouders. In het geboortehuis komt de tijd van toen terug tot leven alsof je plots in de woonkamer van Damiaans familie beland bent. Even later vertoef je in hogere sferen. Jef kiest er namelijk voor om missionaris te worden en geen boer of graanhandelaar. Als kloosterling kiest hij de naam Damiaan. Hij vertrekt als missionaris naar de Hawaii-eilanden, aan de andere kant van de wereld. Je staat stil bij wat het betekent missionaris te zijn, verre oorden op te zoeken en nieuwe culturen te ontmoeten.

Copyright ontwerpbureau Bailleul

Copyright ontwerpbureau Bailleul

Je volgt Damiaan naar het eiland Molokaï waar hij zich inzet voor mensen die uitgesloten en in de steek gelaten zijn enkel omdat ze ongeneeslijk ziek zijn. Als een echte ontwikkelingshelper en mensenrechtenactivist bouwt Damiaan samen met hen aan een gemeenschap waarin niemand buitenspel staat en iedereen tot zijn recht komt. Zijn inzet en solidariteit blijft velen, jong en oud, inspireren. Naast vele andere organisaties en personen zetten vooral de paters picpussen en Damiaanactie het levenswerk van Damiaan verder. De paters houden de inspiratie en het engagement van Damiaan levend. De Damiaanactie geeft hoop aan miljoenen mensen met lepra en tbc. Je maakt kennis met de wereldwijde werking van Damiaanactie en ontdekt zelf hoe er in ieder van ons een Damiaan schuilgaat.

Copyright ontwerpbureau Bailleul

Copyright ontwerpbureau Bailleul

Voor iedereen

Of je nu toevallig langsloopt alleen of met het gezin. Of je nu graag eens met jouw klas of vereniging op bezoek komt. Of je organiseert een fietstocht in de buurt… Iedereen is welkom in het nieuwe Damiaanmuseum. Een audiotour neemt je mee op ontdekkingstocht. Groepen kunnen beroep doen op een gids. Scholen en catechesegroepen bieden wij educatieve workshops op maat aan. Je kan het museum actief beleven maar je kan er ook gewoon even stilvallen en tot rust komen te midden van de alledaagse drukte. Het is een plek van herinnering en inspiratie die je raakt en in beweging zet.

Gratis kennismaking

Tegelijk met Wandelen met Damiaan, het jaarlijkse volksfeest in Tremelo-Ninde, opent het nieuwe Damiaanmuseum de deuren voor het brede publiek. Iedereen kan op donderdag 25 mei, tussen 10.00 uur en 17.00 uur gratis kennismaken met de nieuwe tentoonstelling. Om 14.00 uur vindt een plechtig openingsmoment plaats in aanwezigheid van het college van burgemeester en schepenen van Tremelo met een optreden van vendelgroep Pirrewit.

Logo_Damiaanmuseum

Voor meer info over het nieuwe Damiaanmuseum (openingsuren, reservatie,…): www.damiaanmuseum.be.