Op zondag 7 mei werd in Leuven de feestdag van Pater Damiaan gevierd. Om 11.00 uur ging kardinaal De Kesel voor in een viering die werd opgeluisterd door het koor ‘Gaudeamus’ van Wilsele-Putkapel, onder leiding van Danielle Delauré. In het evangelie hoorden we het verhaal van de Goede Herder dat perfect aansloot bij de thema’s van de dag: roepingenzondag en het feest van Damiaan. In zijn homilie trok mgr. De Kesel er de aandacht op dat Damiaan als een Goede Herder bij uitgesloten zieke medemensen is gebleven en zelfs één van hen is geworden. De viering eindigde met het Damiaanlied ‘Met mensen begaan’ dat iedereen begeesterd meezong.

Copyright Damiaan Vandaag

Copyright Damiaan Vandaag

 

Voor mensen in nood

Na de eucharistieviering liep het Damiaancentrum helemaal vol voor de uitreiking van de Damiaanprijs. Deze prijs wordt jaarlijks door het Damiaanfonds van de KU Leuven uitgereikt aan een organisaties of vereniging die zich inzet voor kwetsbare medemensen.

Copyright Damiaan Vandaag

Copyright Damiaan Vandaag

 

Deze keer ging de prijs naar de Sint-Michielsbeweging. Dit is een nieuwe beweging binnen de katholieke Kerk die jonge mensen wil begeleiden in hun geloofsgroei als christen. Daartoe richt de beweging gemeenschappen op waar alle mensen welkom zijn, maar die gedragen worden door jonge christenen. De Sint-Michielsbeweging wil zich inzetten voor mensen in nood en werkt mee aan evangelisatie en geloofsverdieping.

Copyright Damiaan Vandaag

Copyright Damiaan Vandaag

Geert Goethals en Tine De Leeuw van de Sint-Michielsbeweging mochten de Damiaanprijs, een Damiaanbeeld van de Leuvense kunstenaar Willy Peeters, uit de handen van mgr. De Kesel in ontvangst nemen. In hun dankwoord droegen zij de prijs op aan de vorig jaar overleden priester Noël Bonte die bij het stichten van de Sint-Michielsbeweging geïnspireerd werd door Pater Damiaan.