In binnen- en buitenland is er bijzondere aandacht voor de culturen in de Stille Oceaan waaronder de Hawaïaanse cultuur, die Damiaan zelf leerde kennen.

Jack London in de Stille Oceaan

In het museum La Veille Charité in Marseille vindt van 8 september 2017 tot 7 januari 2018 de tentoonstelling ‘Jack London dans les mers du sud’ plaats. De Amerikaanse schrijver Jack London (1876-1916) bracht tussen 1907 en 1915 heel wat tijd door op de Hawaï-eilanden waarbij hij ook verschillende bezoeken bracht aan de melaatsennederzetting van Molokaï. Deze bezoeken kwamen ook uitgebreid aan bod in zijn geschriften.
Deze tentoonstelling in Marseille wil aan de hand van tal van kunstwerken, etnografische voorwerpen, foto’s en historische documenten een indruk geven van het avontuurlijke leven van Jack London en van de culturele diversiteit van de volkeren van de Stille Oceaan. Een van de kunstwerken die getoond worden is een zeldzaam Hawaïaans godenbeeldje uit de collectie van het Damiaanmuseum in Tremelo.

Jack_London_affiche

Oceania: reizen in het onmetelijke

In het Jubelparkmuseum in Brussel loop van 26 oktober 2017 tot 29 april 2018 de tentoonstelling ‘Oceania. Reizen in het onmetelijke’. Aan de hand van kaarten, scheepsmaquettes en archieven worden de bezoekers uitgenodigd om de Grote Oceaan te doorkruisen in de sporen van de ontdekkingsreizigers van weleer. De tentoonstelling evoceert de verschillende ontdekkingsreizen waarna ze de rijke collecties Oceanië van het Jubelparkmuseum, het Muziekinstrumentenmuseum en het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in de kijker zet. Meer dan 200 voorwerpen van Papoea, Nieuw-Caledonië, Micronesië, Fiji, Tahiti, de Markiezeneilanden, Nieuw-Zeeland, Hawaï en het Paaseiland getuigen van de rijkdom en originaliteit van de creaties van de bewoners van Oceanië. Hedendaagse werken van de Tahitiaanse plastische kunstenaar Jean Paul Forest tonen een continent dat geworteld is in het hedendaagse en dat loskomt van de eeuwige folkloristische clichés waartoe Oceanië nog al te vaak herleid wordt.

Oceania_Paaseiland