De Brusselse Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines riep haar klanten en fans op een vijfde Belgisch icoon te kiezen. Het icoon verwijst naar iets of iemand waarop de Belgen echt fier kunnen zijn. Geschilderd op een Airbus A320 zal dat icoon in 2018 als een uithangbord voor België de ganse wereld rondvliegen. Tot 31 augustus kon iedereen zijn of haar favoriet in woord en beeld aanprijzen door een origineel ontwerp in te sturen waarop zijn of haar icoon op creatieve wijze afgebeeld wordt op een vliegtuig.

Een verrassend ontwerp

Eerder vlogen stripfiguur Kuifje, de surrealistische schilder René Magritte, de Rode Duivels en het dancefestival Tomorrowland door het luchtruim. Grootste Belg pater Damiaan mag in dat rijtje niet ontbreken. Damiaan Vandaag en striptekenaar Jan Bosschaert sloegen de handen in elkaar en dienden samen een voorstel in om Damiaan de lucht in te krijgen. Het vliegtuigontwerp is herkenbaar maar toch verrassend. Je ziet Damiaan, poserend, met op de achtergrond het eiland Molokaï. De tekenaar gaf hem subtiel vleugels als ware hij een engel. Damiaan gaf mensen, gekortwiekt door het leven opnieuw vleugels, nieuwe hoop.
Zo afgebeeld lijkt Damiaan weinig zin te hebben in poseren. Achter de volle baard, bemerk je dan ook een schamper lachje. Hij stond niet graag in de kijker tenzij het de mensen voor wie hij zich inzette ten goede kwam.

Copyright Jan Bosschaert

Copyright Jan Bosschaert

Grootste Belg met wereldwijde uitstraling

In 2005 werd pater Damiaan Grootste Belg. Damiaans respect, aandacht en inzet voor mensen, zonder onderscheid en over alle grenzen heen, zijn een inspiratiebron voor de wereld van vandaag en morgen. Damiaan brengt ook nu nog, net als Brussels Airlines, mensen samen om waar ook ter wereld vreedzaam te strijden tegen armoede, ziekte, geweld en uitsluiting. Wat begon bij Damiaan op Molokaï, een kleine stip op onze wereldkaart, wordt wereldwijd uitgedragen door tal van mensen en initiatieven.

Jan Bosschaert bij het graf van Damiaan - copyright Bart Maessen

Jan Bosschaert bij het graf van Damiaan – copyright Bart Maessen

Beide voetjes op de grond

De organisatoren werden overstelpt met meer dan 1200 creatieve ideeën. Een jury bestaande uit Tomorrowland stichters Manu en Michiel Beers, Olympisch kampioen Olivia Borlée, Pairi Daiza CEO Eric Domb, CEO en artistiek directeur van BOZAR Paul Dujardin, Belgian Star Chef Yves Mattagne en producer en muzikant Netsky, koos hieruit de volgens haar beste twee inzendingen. Eind september werd bekendgemaakt dat de Smurfen in 2018 als vijfde Belgisch icoon het luchtruim zullen doorkruisen. Damiaan blijft dus voorlopig met de beide voetjes op de grond.

Met dank aan Jan en Dries Bosschaert