Sinds de opening eind mei van dit jaar kreeg het nieuwe Damiaanmuseum al meer dan 2300 bezoekers uit binnen- en buitenland over de vloer. Het nieuwe Damiaanmuseum, een eigentijds en interactief belevingscentrum, neemt je als bezoeker mee in de voetsporen van Damiaan (1840-1889), de Grootste Belg.

Damiaan achterna

In Ninde, een gehucht van Tremelo, wordt Jef De Veuster geboren. Hij groeit er op, gaat naar school en werkt op de boerderij van zijn ouders. In het geboortehuis komt de tijd van toen terug tot leven alsof je plots in de woonkamer van Damiaans familie beland bent. Even later vertoef je in hogere sferen. Jef kiest er namelijk voor om missionaris te worden en geen boer of graanhandelaar. Als kloosterling kiest hij de naam Damiaan. Hij vertrekt als missionaris naar de Hawaii-eilanden, aan de andere kant van de wereld. Je staat stil bij wat het betekent missionaris te zijn, verre oorden op te zoeken en nieuwe culturen te ontmoeten.

Copyright Lander Loeckx

Copyright Lander Loeckx

Je volgt Damiaan naar het eiland Molokaï waar hij zich inzet voor mensen die uitgesloten en in de steek gelaten zijn enkel omdat ze ongeneeslijk ziek zijn. Als een echte ontwikkelingshelper en mensenrechtenactivist bouwt Damiaan samen met hen aan een gemeenschap waarin niemand buitenspel staat en iedereen tot zijn recht komt. Zijn inzet en solidariteit blijft velen, jong en oud, inspireren. Naast vele andere organisaties en personen zetten vooral de paters picpussen en Damiaanactie het levenswerk van Damiaan verder. De paters houden de inspiratie en het engagement van Damiaan levend. De Damiaanactie geeft hoop aan miljoenen mensen met lepra en TBC. Je maakt kennis met de wereldwijde werking van Damiaanactie en ontdekt zelf hoe er in ieder van ons een Damiaan schuilgaat.

Copyright Lander Loeckx

Copyright Lander Loeckx

Voor iedereen

Of je nu toevallig langsloopt alleen of met het gezin. Of je nu graag eens met jouw klas, catechesegroep of vereniging op bezoek komt. Of je organiseert een fietstocht in de buurt… Iedereen is welkom in het nieuwe Damiaanmuseum. Een audiotour neemt je mee op ontdekkingstocht. Groepen kunnen beroep doen op een gids. Scholen en catechesegroepen bieden wij een educatief programma op maat aan. Je kan het museum actief beleven maar je kan er ook gewoon even stilvallen en tot rust komen te midden van de alledaagse drukte. Het is een plek van herinnering en inspiratie die je raakt en in beweging zet.

Copyright Bailleul

Copyright Bailleul

Heb je vragen of wil je jouw bezoek plannen, klik dan hier.