Op woensdagavond 11 oktober vierden vele Damiaansympathisanten en stripfanaten in het Damiaancentrum in Leuven de ‘geboorte’ van Getekend Damiaan, een nieuwe Damiaanstrip.
Hoog tijd
Het is intussen al bijna dertig jaar geleden dat de laatste Damiaanstrip uitgegeven werd. Die uitgave is allang niet meer verkrijgbaar. Strips kennen veel lezers en duiken overal op: op de trein, in het kleine kamertje, voor het slapengaan, op reis, in de rugzak, in de krant, in de bibliotheek, op school. Net nu strips meer worden gewaardeerd als negende kunst en ook in de scholen als leermiddel hun ingang vinden, heeft Damiaan het als Grootste Belg en bekendste Belgische heilige lang moeten stellen zonder recente stripbiografie.
Een nieuw project
Daarin wilde Ruben Boon, projectleider van Damiaan Vandaag, verandering brengen. Hij nam contact op met Bart Maessen, stripfanaat en leerkracht in het Damiaaninstituut in Aarschot, met de vraag of hij iets zag in een nieuwe Damiaanstrip. Uiteindelijk zette die mee zijn schouders onder het project, legde contact met een bevriende kunstenaar en een geïnteresseerde uitgeverij. Boon en Maessen schreven samen het scenario. De bekende illustrator en kunstenaar Jan Bosschaert zorgde voor de tekeningen, bijgestaan door inkleurster Mandy Van Passel en grafisch vormgever Chris Meuris. Uitgeverij Van Halewyck engageerde zich om deze stripbiografie van de Grootste Belg uit te geven en te verspreiden in boekhandels en stripspeciaalzaken over heel Vlaanderen. Als peters van dit project gaven de Vlaamse en Nederlandse paters van de Heilige Harten hun onmisbare morele en financiële steun.
Damiaan voor jong en oud
Op woensdagavond 11 oktober , de achtste verjaardag van Damiaans heiligverklaring, presenteerden de ‘ouders’ en ‘peters’ in het Damiaancentrum in Leuven de gloednieuwe Damiaanstrip aan een talrijk opgekomen publiek.
Woorden engageren, beelden enthousiasmeren.
En dat is nu net wat Damiaan Vandaag bij monde van zijn projectleider Ruben Boon met deze nieuwe Damiaanstrip beoogt. Jong en oud laten kennismaken met de figuur van Damiaan. Jong en oud enthousiasmeren om zelf een beetje Damiaan te zijn.
“Het verhaal van Damiaan, een verhaal van een jongeling uit Tremelo met zijn talenten en mogelijkheden, verwachtingen en dromen, die zich inzette voor mensen aan de rand van de samenleving en die uiteindelijk zichzelf overtrof, blijft ons ook vandaag inspireren. Met deze strip willen we onze wereld waarin wij leven, dichtbij en veraf, vervullen met Damiaans geest van oprechte vriendelijkheid en grenzeloze solidariteit en medemenselijkheid”, aldus Boon.
Jan Munsters, overste van de Nederlandse paters van de Heilige Harten en fiere peter van de Damiaanstrip, trad zijn projectleider bij: “Zoals elke ouder voor zijn kind een goede toekomst wenst, wensen wij dat dit project en deze strip vele harten beroert zodat Sint Damiaan voort kan leven in elk van ons”.
Getekend Damiaan is te koop in boekhandels, stripspeciaalzaken en liturgische centra in heel Vlaanderen.
Getekend Damiaan
Jan Bosschaert, Ruben Boon en Bart Maessen
€ 6,99 – 56 blz.
ISBN 978-94-6131-749-0
Uitgeverij Van Halewyck
www.vanhalewyck.be
Jan Bosschaert is een van de bekendste illustratoren van de Lage Landen. Hij tekende eerder de stripreeksen Sam, Jaguar en De Geverniste Vernepelingskes en is ook bekend om zijn boekomslagen, affiches en platenhoezen.
Bart Maessen is godsdienstleerkracht aan het Damiaaninstituut in Aarschot.
Ruben Boon is projectleider van Damiaan Vandaag, het Damiaanproject van de paters van de Heilige Harten. De strip kwam tot stand mede dankzij de steun van de Vlaamse en Nederlandse paters van de Heilige Harten.
Copyright afbeeldingen: Bart Maessen, Damiaan Vandaag, uitgeverij Van Halewyck