Dat een museum over een pater nog eigentijds kan zijn, bewijst het vernieuwde Damiaanmuseum in Tremelo-Ninde. De nieuwe permanente expo neemt de bezoeker mee vanuit Damiaans geboortehuis in Tremelo-Ninde naar Hawaï en Molokaï waar Damiaan uitgroeide tot een wereldwijd inspirerend voorbeeld. Vooraleer je als bezoeker weer buiten wandelt, ontdek je hoe Damiaan ook vandaag nog blijft inspireren met een boodschap van hoop, respect en solidariteit over grenzen heen.

Copyright Bailleul

Voor iedereen

Heel wat bezoekers uit binnen- en buitenland vinden intussen de weg naar dit vernieuwde Damiaanmuseum dat hoog inzet op toegankelijkheid en gastvrijheid. Iedereen zonder onderscheid, jong en oud, individueel of in groep is er welkom.

Copyright Bailleul

Een audioguide leidt de individuele bezoeker in meerdere talen rond. Kinderen krijgen er één op hun maat. Een enthousiaste gids leidt op aanvraag grote of kleine groepen rond. Scholen kunnen een educatief pakket aanvragen met een uitgewerkte lesmap en talrijke denk- en doe-opdrachten. Er is een speciaal gezinsparcours en een aanbod voor catechesegroepen. Binnen en buiten het museum kan men kennismaken met het fiets- en wandelnetwerk en via een interactieve kaart aan het onthaal ook de talrijke bezienswaardigheden in de omgeving ontdekken.

Copyright Lander Loeckx

Herinnering, inspiratie en engagement

Samen met zijn partners (de gemeente Tremelo, paters der Heilige Harten, Damiaanactie en provincie Vlaams-Brabant) draagt het Damiaanmuseum zorg voor het rijke roerende en onroerende Damiaanerfgoed met als blikvangers Damiaans geboortehuis, authentieke Damiaanobjecten, originele Damiaanbrieven en Hawaïaanse voorwerpen. Het Damiaanmuseum is evenwel veel meer dan zomaar een huis vol objecten en informatie. Het is een bijzondere plaats van herinnering waar het verleden brandend actueel blijft. Het is een plaats van beleving en interactie, van inspiratie en verdieping.

Copyright Bailleul

Dit vernieuwde museum toont dat Damiaan veel meer was dan zomaar een priester-missionaris uit de negentiende eeuw. Hij groeide uit tot een bezielde bruggenbouwer tussen culturen en religies en tot een mensenrechtenactivist avant la lettre. Op die manier blijft hij tot op vandaag een onuitputtelijke bron van inspiratie. Wie zich door deze Damiaan laat inspireren, kan zelf niet onverschillig aan de zijlijn blijven staan. Damiaans boodschap van hoop, respect en solidariteit is een krachtige oproep tot maatschappelijke aandacht en inzet voor wie zich vandaag uitgesloten voelt of onrecht wordt aangedaan. Via talrijke activiteiten en educatieve projecten wil het Damiaanmuseum vandaag en morgen Damiaans boodschap uitdragen en gestalte geven. Zo ontpopt dit nieuwe belevingscentrum zich tot een klein museum met een grote missie.

Copyright Lander Loeckx

Met uw steun

Het Damiaanmuseum kan zijn missie, Damiaans boodschap, niet alleen waarmaken. Daarvoor heeft het de broodnodige steun nodig van verschillende partners uit diverse maatschappelijke sectoren (erfgoed, cultuur, zorg, onderwijs, enz.), van vele vrijwilligers en van talrijke bezoekers en sympathisanten die het museum een warm hart toedragen, regelmatig op bezoek komen met familie en vrienden en present tekenen op allerhande activiteiten in en rond het museum. Alleen samen kunnen we de figuur van Damiaan levendig houden. Alleen samen kunnen we zijn boodschap waarmaken.

  • Bezoek het Damiaanmuseum samen met familie en vrienden, voor meer info, klik hier
  • Blijf op de hoogte van de activiteiten en educatieve projecten in en rond het Damiaanmuseum, schrijf in op de nieuwsbrief 
  • Steun het Damiaanmuseum met een gift op de rekening van het Fonds Vrienden van het Damiaanmuseum, beheerd door de Koning Boudewijnstichting:

BE10 0000 0000 0404
BPOTBEB1
Gestructureerde mededeling: ***017/0480/00075***
Giften vanaf 40 € per jaar geven aanleiding tot een belastingvermindering van 45% op het werkelijk gestorte bedrag (art. 145/33 WIB)

Copyright Damiaanmuseum