Damiaan koos ervoor om zijn leven te delen met wie niet langer meetelde. Elk jaar opnieuw zetten we rond 10 mei – de dag dat Damiaan in 1873 op Molokaï aankwam – die grenzeloze solidariteit van Damiaan extra in de kijker. Wie wil deelnemen aan een speciale viering of activiteit rond de feestdag van Damiaan kan onder meer terecht in Leuven, Tremelo-Ninde en Antwerpen.

Leuven

  • Feestelijke eucharistieviering

Op zondag 13 mei 2018 om 11.00 uur vindt een feestelijke eucharistieviering plaats in de Sint-Antoniuskapel, Pater Damiaanplein, Leuven. E.P. Dirk De Vis, bezieler van het Vluchtelingenhuis Wilsele, gaat voor in deze eucharistieviering die wordt opgeluisterd door de koren Gaudeamus uit Wilsele-Putkapel en het Trinitaskoor uit Leuven.

Copyright Damiaan Vandaag

  • Uitreiking Damiaanprijs en presentatie pelgrimsboekje

Na de eucharistieviering reiken de paters van de Heilige Harten samen met het Damiaanfonds van de KU Leuven de derde Damiaanprijs uit. We presenteren ook een nieuw pelgrimsboekje over Damiaan. Na de presentatie en de uitreiking heffen we samen het glas.

Copyright Damiaan Vandaag

Feestelijke eucharistieviering op zondag 13 mei om 11.00 uur in de Sint-Antoniuskapel (Damiaanplein, 3000 Leuven) gevolgd door de uitreiking van de Damiaanprijs en presentatie van het pelgrimsboekje over Damiaan om 12.00 uur in het Damiaancentrum (Sint-Antoniusberg 5, 3000 Leuven).
Parkeerplaats: private parking van het Heilige-Drievuldigheidscollege aan het Damiaanplein.
Meer info: info@damiaanvandaag.be of 016 31 63 68.

Tremelo-Ninde

Op donderdag 10 mei 2018, feestdag van Damiaan én Hemelvaartsdag, vindt het jaarlijkse volksfeest Wandelen met Damiaan plaats rond het Damiaanmuseum en de parochiekerk van de Heilige Damiaan van Molokaï in Tremelo-Ninde. Deze twintigste editie biedt een zeer aantrekkelijk en gevarieerd programma.

  • Feestelijke eucharistieviering

Uitzonderlijk is er om 11.30 uur een viering in de parochiekerk van Ninde waarbij wordt stilgestaan bij de figuur van Damiaan als wereldwijde inspiratiebron. Onder leiding van dirigente Tinneke Verlooy luistert het vierstemmig gemengd koor Cantate uit Aarschot deze viering op.

  • Voor elk wat wils

Talrijke bewegwijzerde routes laten je op deze dag te voet, per fiets of met de moto de geboortestreek van Damiaan en het mooie Hageland verkennen. Het Damiaanmuseum is open van 10.00 uur tot 18.00 uur. Een audioguide leidt je rond. De kinderen vinden er ook één op hun maat. Wie de tekenaar van de nieuwe Damiaanstrip wil ontmoeten, kan terecht in Huize De Veuster. Tussen 14.00 uur en 18.00 uur stelt Jan Bosschaert er originele Damiaanstriptekeningen tentoon, signeert hij zijn Damiaanstrip en kan je er ook de strip aankopen.

Van 13.00 uur tot 20.00 uur kan je in de feesttent op de parochieparking van Ninde heel wat gratis optredens bijwonen. Het Tremelose koperkwintet De Buchstabierers opent het programma. Daarnaast zijn er verschillende dansoptredens en ook huisorkest Sally and Band is opnieuw van de partij. Talrijke eet- en drankstandjes helpen de dorst en honger te stillen. Speciaal voor de kinderen is er kinderanimatie.

Begeleid door Tom Van De Venne en de twaalf leden van het Evolutiekoor sluit TV-bekendheid Ingeborg de dag af met een meezingconcert om 19.00 uur in de parochiekerk van Ninde, waarin ze Damiaans boodschap van solidariteit en vrede extra kracht bijzet.

Wandelen met Damiaan op donderdag 10 mei vanaf 10.00 uur
Locatie: terreinen rond de kerk van de Heilige Damiaan van Molokaï in Ninde (Pater Damiaanstraat 35, 3120 Tremelo)
Toegang: Een combi-ticket kost: 10 euro / 5 euro (-16 jaar) / gratis (-6 jaar). Dit ticket omvat: deelname aan wandel- en fietstochten met gratis consumptie, toegang Damiaanmuseum (geldig tot 31/08/18), tentoonstelling Jan Bosschaert en optreden Ingeborg. Met een combiticket steun je de Damiaanactie in haar wereldwijde strijd tegen lepra en tbc.
De toegang tot de feesttent is gratis.
Organisatie: Damiaanactiecomité Baal-Ninde-Tremelo i.s.m. Damiaanactie, Damiaanmuseum vzw, de gemeente Tremelo, CM, Natuurpunt en de provincie Vlaams-Brabant
Meer info: sonia.crabbe@pandora.be 016 53 03 54

Antwerpen

Op dinsdag 15 mei 2018 om 18.00 uur gaat Mgr.  Johan Bonny voor in een feestelijke Damiaanviering in de Damiaankerk van het Theologisch en Pastoraal Centrum, Groenenborgerlaan 149 te Antwerpen. Na de viering volgt een receptie. Iedereen is van harte welkom om mee te vieren.

Copyright Christa Damen