Op 10 mei was het dubbel feest. Dit jaar viel de feestdag van Damiaan immers samen met Hemelvaart. Enkel de weergoden konden nog roet in het eten gooien. Maar toen uiteindelijk de zonnestralen het grijze wolkendek doorpriemden en verdreven, kon niets meer een geslaagd damiaanfeest in de weg staan. Duizend bezoekers vonden de weg naar de damiaansite in Tremelo-Ninde. Enkele honderden motorrijders beten de spits af en kwamen al vroeg naar Tremelo-Ninde om aan hun rondrit te beginnen die hen zowaar tot in Maredsous zou brengen. Tegen de middag begonnen de activiteiten met een feestelijke eucharistieviering in de parochiekerk van Ninde prachtig opgeluisterd door het Aarschotse koor Cantate. De lezingen stonden stil bij Damiaans aankomst op Molokaï 145 jaar geleden en inspireerden iedereen een beetje zoals Damiaan te zijn waar je woont, leeft en werkt.

Copyright Sonia Crabbé

Van natuurwandeling tot damiaanstrip

Van de kerk ging het dan naar de feesttent waar de dorst en de honger werd gestild met Belgische klassiekers op Tremelose-Nindse wijze. Muziek en dans zette iedereen in beweging. En wie zich zelf van zijn sportieve kant wilde laten zien, kon deelnemen aan verschillende geanimeerde en bewegwijzerde wandelingen en fietstochten voor jong en oud. De damiaan- en natuurwandelingen vielen erg in de smaak. Zelfs de geboren en getogen Nindenaar ontdekte de verborgen plekken natuurschoon in de achtertuin. Wellicht kende Damiaan ze in zijn kindertijd maar al te goed. Op een dag als deze zette ook het Damiaanmuseum de deuren open. In Huize De Veuster konden stripliefhebbers en damiaanfanaten terecht voor een expo en signeersessie rond de nieuwe damiaanstrip Getekend Damiaan.

Copyright Sonia Crabbé

Stijlvolle afsluiter met Ingeborg

Een optreden van Ingeborg sloot deze alweer memorabele editie van Wandelen met Damiaan in stijl af. Samen met het Evolutiekoor dat haar begeleidde, bracht ze een inspirerend repertoire met ook enkele Hawaïaanse liederen. Het publiek kon haast niet anders dan actief meezingen.

Wandelen met Damiaan is en blijft een feest van verbondenheid. Vele gedreven vrijwilligers maken deze damiaandag mogelijk. De talrijke bezoekers vormen het geheel tot een echt volksfeest om. Samen zijn wij de beste ambassadeurs van Damiaans boodschap van respect en zorg voor de grote en kleine wereld waarin we leven,

zo besluit een tevreden organisator Sonia Crabbé .

Copyright Sonia Crabbé

Met dank aan Sonia Crabbé