In 1993 richtten priesters Noël Bonte, die begin 2016 overleed, en Geert Goethals, nog steeds als bezielende en drijvende kracht actief, de Sint-Michielsbeweging op. De jezuïeten stelden hun klooster en Sint-Michielskerk in Kortrijk ter beschikking. Intussen telt deze beweging 7 geloofsgemeenschappen in Kortrijk, Waregem, Izegem, Brugge, Oosterzele, Gent en Leuven.
Ontmoeting
De ontmoeting met Jezus vormt het hart van de beweging. De openheid naar jongeren en de uitgestoken hand en aandacht voor mensen in nood vormen de longen die de beweging zuurstof geven. De beweging wil jonge mensen ruimte geven om hun geloof op een eigentijdse manier te beleven, in groep en individueel, via gemeenschapshuizen, persoonlijke gesprekken, vorming, inspiratieweekends, ontmoeting en ontspanning met andere jongeren.
Engagement
Vanuit hun evangelische bewogenheid zet de Sint-Michielsbeweging zich bijzonder in voor mensen in nood. Dat engagement krijgt vorm in het onthaalhuis Emmanuel, de sociale winkels Potpourri, de Vredesklas (6-12 jaar), in Dream (12-18 jaar), Future (+18 jaar) en in Porta Aperta, huisvesting en begeleiding van oorlogsvluchtelingen. Daarnaast trekken jonge vrijwilligers er ook met de bakfiets op uit om voedseloverschotten op te halen en uit te delen aan wie het nodig heeft. De Sint-Michielsbeweging trekt talrijke jongeren en sympathisanten aan, werkt samen met de lokale pastoraal en plaatselijke organisaties. Ze zijn steeds op zoek naar geïnspireerde jongeren, sympathisanten en organisaties om mee samen te werken.
Damiaanprijs
Vanwege hun eigentijdse beleving van het christelijke geloof, hun aantrekkingskracht naar jongeren toe, het aanmoedigen van vrijwillig maatschappelijk engagement en hun respectvolle aandacht voor mensen in nood kreeg de Sint-Michielsbeweging in 2017 de Damiaanprijs, uitgereikt door de paters van de Heilige Harten en het Damiaanfonds van de KU Leuven. We wensen de Sint-Michielsbeweging het allerbeste voor de komende 25 jaar gedreven door het voorbeeld van Jezus, Don Bosco en Damiaan. Wie de Sint-Michielsbeweging beter wil leren kennen of wil deelnemen aan de vieringen rond het 25-jarig bestaan, verwijzen we graag door naar hun website. Klik hier.
Bron: Sint-Michielsbeweging