Op 14 maart 2019 overleed kardinaal Godfried Danneels op 85-jarige leeftijd. Als aartsbisschop van Mechelen-Brussel stond hij drie decennia lang, van 1980 tot 2010, aan het hoofd van de Belgische kerk. In die lange periode beleefde hij heel wat hoogte- en dieptepunten. Eén van de hoogtepunten uit zijn lange loopbaan zijn ongetwijfeld de talrijke grote Damiaanvieringen. In 1989 bij de honderdste verjaardag van Damiaans overlijden ging hij voor in een grootse viering in het Heizelstadion in Brussel. Bij de zaligverklaring van Damiaan in 1995 ontving hij paus Johannes Paulus II in Brussel voor een uitgeregende viering rond de basiliek van Koekelberg.

Copyright Damiaan Vandaag

 

Net voordat hij met pensioen zou gaan, kon hij in 2009 als aartsbisschop nog de heiligverklaring van de Grootste Belg  meemaken, met vieringen in Tremelo, Brussel, Rome en Honolulu. Kardinaal Danneels had een serieuze boon voor Jef De Veuster, de boerenzoon uit Tremelo, die dankzij zijn geloof en tomeloze inzet uitgroeide tot Damiaan van Molokaï, een internationale inspiratiebron. De kardinaal stelt het zo:

‘De apostel van de melaatsen’ is het tegenovergestelde van een porseleinen heilige. Damiaan was een priester van zijn tijd, die uit zijn diepe godsvertrouwen de kracht heeft geput om zijn leven, tot het bittere einde, te delen met de melaatsen, de toenmalige paria’s. Op die manier is hij voor hen het levende beeld van Christus geworden, de Goede Herder, die zijn leven geeft voor zijn schapen

Copyright Damiaan Vandaag

Bron: Kerknet en De Tijd