Elk jaar opnieuw staan we rond 10 mei – de dag dat Damiaan in 1873 op Molokaï aankwam – stil bij hoe Damiaans radicale keuze voor mensen in nood ons vandaag kan inspireren. In dit speciale Damiaanjaar vieren we Damiaans feestdag met extra luister. In Leuven en Tremelo-Ninde kan je terecht voor een feestelijke viering of activiteit in het teken van Damiaan. Hierbij vind je een overzicht van de activiteiten in Tremelo op donderdag 30 mei.

Tremelo-Ninde

Op Hemelvaartsdag 30 mei 2019 vindt het jaarlijks solidariteitsfestival Damiaan Beweegt –Wandelen met Damiaan plaats rond het Damiaanmuseum en de parochiekerk van de Heilige Damiaan van Molokaï in Tremelo-Ninde. Dit volksfeest is jaarlijks goed voor meer dan 1000 bezoekers, jong en oud, uit Tremelo en daarbuiten. Heel wat vrijwilligers van de talrijke verenigingen uit Ninde, Baal en Tremelo geven die dag het beste van zichzelf. Ook dit jaar heeft het festival weer heel wat in petto.

Voor elk wat wils

Het gevarieerde, uitgebreide programma spreekt ongetwijfeld een bont en kleurrijk gezelschap van wandelaars, motards, wielertoeristen, jonge gezinnen, cultuurliefhebbers en Damiaansympathisanten aan. Een muzikaal opgeluisterde Damiaanviering in de Damiaankerk van Ninde in de voormiddag (11.30 uur) zorgt alvast voor de juiste feeststemming. Talrijke bewegwijzerde routes laten je te voet, per fiets of met de moto (vanaf 8.00 uur) de geboortestreek van Damiaan en het mooie Hageland verkennen.

Damiaanrun

Zie je het wat avontuurlijker, dan kan je met het gezin of met vrienden deelnemen aan de Damiaanrun, een recreatieve obstakelloop (van 10.00 tot 16.00 uur, inschrijven via www.damiaanrun.be). De route is toegankelijk en haalbaar voor iedereen van 6 tot 66 jaar en neemt je mee op avontuur in Damiaans geboortestreek.

Vlaamse kermis

Het Damiaanmuseum is de hele dag open (van 10.00 tot 18.00 uur). Een audioguide leidt je rond. De kinderen vinden er ook één op hun maat. In de feesttent op de parochieparking van Ninde kan je heel wat optredens bijwonen en je uitleven op de Vlaamse kermis (van 10.00 tot 20.00 uur). Talrijke eet- en drankgelegenheden helpen de dorst en honger te stillen. Speciaal voor de kinderen is er heel wat kinderanimatie.

Wereldfeestmarkt en WOSH-koor

Dankzij de samenwerking met de Noord-Zuidwerking (GROS) van de gemeente Tremelo verschijnt er tegenover het museum een tentendorp met marktstandjes waar bezoekers kennis kunnen maken met de Noord-Zuidacties van de plaatselijke actiecomités en verenigingen (van 10.00 tot 20.00 uur). Met de Kleine Helden – cantate zorgt het WOSH-koor uit Heist-op-den-Berg op het einde van de dag (start om 19.00 uur in de Damiaankerk van Ninde) voor een krachtige muzikale afsluiter die Damiaans boodschap van verbondenheid, respect en solidariteit extra in de verf zet. Met de opbrengst van dit solidariteitsfestival dragen we Damiaans waarden actief uit en ondersteunen we verschillende goede doelen waaronder Damiaanactie.

Praktische info

Solidariteitsfestival Damiaan Beweegt – Wandelen met Damiaan op donderdag 30 mei 2019, van 10.00 tot 20.00 uur

Locatie: Terreinen rond het Damiaanmuseum en de kerk van de Heilige Damiaan van Molokaï in Ninde, Pater Damiaanstraat 35-37, 3120 Tremelo

Toegang: Algemene toegang tot het festivalterrein is gratis. Deelname activiteiten is betalend. Drank– en eetstanden aan democratische prijzen.

Opbrengst gaat integraal naar meerdere goede doelen waaronder Damiaanactie, Huize De Veuster, WZC Damiaan (animatiedienst), Damiaanmuseum (educatieve projecten).

Organisatie: Damiaanactiecomité Baal-Ninde-Tremelo i.s.m. Damiaanmuseum vzw, Huize De Veuster, WZC Damiaan, Damiaanactie, de gemeente Tremelo, GROS Tremelo, Cultuurraad Tremelo, CM, Natuurpunt, Femma, de provincie Vlaams-Brabant.

Meer info: Voor de affiche met meer praktische info, klik Damiaan Beweegt affiche. Voor de website met meer info, klik hier