Gewoontegetrouw viert Tremelo-Ninde Damiaan op Hemelvaartdag. Wandelen met Damiaan zag het dit jaar groots en kreeg zelfs een nieuwe naam: Damiaan Beweegt. De buren van Huize De Veuster en het Woonzorgcentrum Damiaan lieten zich door Damiaan bewegen net als talrijke Tremelose verenigingen. Samen maakten ze van Damiaan Beweegt één groot solidariteitsfestival. De ganse Damiaansite rond het Damiaanmuseum werd omgetoverd tot een groot festivalterrein met tal van activiteiten.

Copyright Damiaan Beweegt

Vroege vogels

Op donderdag 30 mei begon de dag al vroeg voor de moedige motards en de dappere wielerrecreanten die onder een grijze hemel aan hun bewegwijzerde rondrit begonnen. Om 10 uur startten de eerste lopers onder aanmoediging van Tremelonaar en tv-figuur Staf Coppens hun Damiaanrun. Deze gloednieuwe recreatieve hindernissenloop nam de deelnemers op sleeptouw door de natuurpracht van Damiaans geboortestreek, door de tuin van Huize De Veuster, langs het Damiaanmuseum, dwars door het woonzorgcentrum en de achterliggende tuin. Heel wat jonge gezinnen met kinderen stroopten de mouwen op, knoopten de loopschoenen aan en vonden de weg naar Tremelo. De eerste editie van deze fel gesmaakte Damiaanrun trok meer dan 500 deelnemers. Onder wie de aandachtige toeschouwers ook ex-veldrijder Niels Albert, Thuis-actrice Marleen Merckx en tv-presentator Steven Van Herreweghe konden spotten.

Copyright Damiaan Beweegt

Van Vlaamse kermis tot Wereldfeest

Toen een stralende zon het grijze wolkendek verdreven had en het aangenaam warm werd, stroomden de mensen toe op het festivalterrein. Op het grasveld naast het Damiaanmuseum had een wereldfeestmarkt zijn tenten opgeslagen. Bezoekers konden er kuieren langs de talrijke kraampjes van de Tremelose Noord-Zuidverenigingen. Voor kinderen was er een voorleeshoekje en een kinderboerderij. Wie wilde, kon er blijven hangen voor een exotisch hapje, een fairtrade-drankje of een streekbier. Op het parochieterrein was er een heuse Vlaamse kermis met draaimolen, eendjeskraam, springkasteel en volkspelen. In de grote tent waren er de gebruikelijke muziek- en dansoptredens met drank- en eetstanden. Wie doorliep, belandde niet veel verder in de grote tuin van het woonzorgcentrum. Bezoekers konden er proeven van heerlijke huisgemaakte spaghetti met passende muzikale omlijsting.

Copyright Damiaan Beweegt

Kleine helden

Op deze dag opende het Damiaanmuseum ook de deuren voor een bezoek tegen voordeeltarief. Dappere wandelaars konden individueel of met het ganse gezin deelnemen aan één van de talrijke uitgestippelde, gezinsvriendelijke wandelingen. Als bekroning van de dag trad het WOSH-koor uit Heist-op-den-Berg op in de parochiekerk van Ninde. Met hun cantate over Kleine Helden brachten ze een passend eerbetoon aan Damiaan en al wie zich in zijn voetspoor inzet voor mensen in nood dichtbij en veraf. Damiaan Beweegt draagt op wonderlijke wijze Damiaans waarden van verbondenheid, respect, dialoog, solidariteit en engagement uit ook ver buiten de Tremelo. Deze nieuwe editie was een groot succes dankzij de talrijke vrijwilligers, partners en bezoekers. Naar schatting bezochten meer dan 3000 sympathisanten het nieuwe solidariteitsfestival ten voordele van Damiaanactie. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Copyright Damiaan Beweegt

Met dank aan Sonia Crabbé