Door de coronacrisis zitten we tegenwoordig thuis in ons ‘kot’ of in onze tuin. Lectuur kan deze afzondering enigszins draaglijk maken. We hebben het hier dan niet enkel over romans of non-fictieboeken maar ook over strips. Het beeldverhaal kan je laten wegdromen in een goed verhaal. De negende kunst is er voor iedereen, jong en oud. Strips zijn er in alle vormen en maten. Ze bezitten de wezenlijke eigenschap hun lezers iets bij te brengen terwijl ze zich ontspannen. Geen beter medium om de schoolgaande jeugd in deze coronatijden te blijven informeren en inspireren. De strip kan ook nu zeker en vast ingezet worden als leermiddel.

Jan Cumps – copyright Damiaan Vandaag en Bart Maessen

Terwijl boekhandels en bibliotheken gesloten blijven, doen uitgeverijen en andere literatuur minnende instanties hun uiterste best een publiek van geïnteresseerde lezers te bereiken met allerhande promoties en e-books. Ook Uitgeverij Van Halewyck (Pelckmans Uitgeverijen), de uitgever van de Damiaanstrip, doet mee. Eerder gaven ze al hun toestemming om kleurplaten van de Damiaanstrip te verspreiden. Nu promoten ze ook de Damiaanstrip door een veelomvattend educatief stripdossier digitaal aan te bieden en te verspreiden.

Stripkenner Jan Cumps (KU Leuven) maakte dit dossier als inspirerende kijk- en leeswijzer bij de Damiaanstrip Getekend Damiaan. Het biedt leerkrachten, leerlingen en andere geïnteresseerden de kans om met andere ogen naar de Damiaanstrip te kijken en er ook nog iets van op te steken. Het dossier kan gratis gedownload worden via #samen thuis en verspreidhetleesvirus.be . Of je kan het verkrijgen via de  auteur: jan.cumps@kuleuven.be

In deze coronatijden geven we ook 5 exemplaren van de Damiaanstrip weg. Lees er hier meer over.

Met dank aan Jan Cumps en uitgeverij Van Halewyck