Wellicht zonder het te weten verwees paus Franciscus recent nog maar eens naar Damiaan. In de aanloop naar Pasen verklaarde de paus dat, indien gelovigen niet kunnen biechten bij een priester, zij ook direct aan God om vergeving kunnen vragen. Hierbij haalt hij een praktijk naar de voorgrond die Damiaan in zijn afzondering op Molokaï noodgedwongen toepaste. In november 1885 schreef hij hierover aan zijn broer Pamfiel:

Ik ben erg bedroefd geweest doordat pater Generaal mijn confrater, pater Albert, toelating gaf naar Tahiti terug te gaan. Vanaf dat moment ben ik altijd alleen, wat toch tegen een artikel van onze heilige Regel is. Die goeie pater Columban komt elke 2 of 3 maanden mijn biecht afnemen en gaat dan weer weg … Aan de voet van het altaar spreek ik vaak mijn biecht; daar zoek ik troost voor mijn inwendige moeilijkheden. Voor hem en voor het beeld van onze heilige Moeder mopper ik soms, terwijl ik om behoud van gezondheid vraag.
(Uit: Pater Damiaan, Brieven uit Molokaï, inleiding en aantekeningen van Edouard Brion ss.cc, Antwerpen: Unistad Uitgaven, 1989)

Paus Franciscus ©Mazurcatholicnewsorg-uk-Attribution-NonCommercial-ShareAlike-2.0-Generic-CC-BY-NC-SA-2.0

Bron: nd.nl