Eerder berichtten we over de speciale Damiaanmondmaskers gemaakt door Wendy Wylder. Recent stuurde mevrouw Wylder ons 50 maskers op vanuit Hawaï.

Op het mondkapje is Damiaan afgebeeld. Je ziet hem als late veertiger, reeds ernstig ziek. Hij draagt zijn zwarte soutane en priesterhoed. Opvallend is de rode mitella, de draagdoek die Moeder Marianne hem gaf om zijn hand en arm – sterk aangetast door lepra – te ondersteunen.

Copyright Wendy Wylder

Verder zijn op de mondkapjes ook plumeria’s afgebeeld. Dat zijn roomkleurige bloemen met geel hart die lekker ruiken en de typische bloem van Molokaï zijn. Ze worden zeer vaak in bloemenslingers verwerkt om bezoekers aan het eiland te verwelkomen. De plumeria is het symbool van verbondenheid en nieuw leven, van de lente en de schepping. Leuk detail: op Hawaï dragen de vrouwen deze bloem achter hun oor, rechts als ze op zoek zijn naar een man en achter hun linkeroor als ze ‘bezet’ zijn!

Deze exclusieve mondmaskers kan je kopen in de shop van het Damiaanmuseum in Tremelo. Ze zijn een collectors item dat verkocht wordt aan 10 euro per kapje. Je kan de mondmaskers ook bestellen via info@damiaanmuseum.be, maar een bezoek aan het museum is zeker de moeite waard. Met de opbrengst steunen we de Damiaanwerking.

Met dank aan Sonia Crabbé

copyright Damiaan Vandaag