De onthulling van het Damiaanbeeld van Marisol Escobar in het Capitool in Washington DC (VS) in 1969 was een memorabele gebeurtenis die op de tijdslijn in het Damiaanmuseum gemarkeerd wordt door een reproductie van dit beeld van de hand van Reyniers

Aan de internationale wedstrijd voor het ontwerpen van dit Damiaanbeeld namen 66 kunstenaars deel. De wedstrijd werd gewonnen door Marisol Escobar (1930-2016), een in Parijs geboren Venezolaanse die in New York woonde en werkte. Het beeld werd op 15 april 1969, herdenking van de sterfdag van Damiaan, in Washington onthuld. Een tweede versie bevindt zich voor het State Capitol in Honolulu, Hawaï, VS.

copyright Damiaan Vandaag

Bij zijn onthulling kreeg het beeld gemengde reacties. Intussen is het één van de toonaangevende voorstellingen van Damiaan. Escobar zelf vertelde het volgende over het beeld :

Ik ontving een aantal foto’s van Pater Damiaan. Ik selecteerde er een die hem laat zien als een gerijpt man. Voor mij is dit een mooi beeld van Pater Damiaan en ik ben er diep door geraakt. Het toont een sterk karakter en de persoonlijkheid van iemand die heeft gerealiseerd wat hij wilde. Ik voelde het aan alsof dit een man was die zichzelf had ontdekt in Hawaï en die zelf Hawaïaan was geworden.
Ik maakte het eenvoudig, direct en stoer omdat ik meen dat het deze eigenschappen waren die Damiaan ertoe hebben gebracht zich zo volledig aan de melaatse mensen te geven.
Ik kan me Damiaan niet voorstellen als jonge Europeaan voor hij had volbracht wat hij wilde, en zonder de merktekens van zijn volbrachte taak. Ik zie niets negatiefs in oud‐zijn. Integendeel ik vind het boeiend, mooi en ik respecteer het. In Damiaan voel ik het mysterie van een lichamelijke verandering alsof hij geworden is wat hij verlangde te worden.

copyright Luc Rombouts

Voor meer informatie over het beeld en haar geschiedenis verwijzen we ook graag naar een artikel in de Hawaii Catholic Herald