Wie dacht dat we na de zomer wel verlost zouden zijn van het coronavirus, komt bedrogen uit. De coronacijfers blijven beangstigend. Corona hakt stevig in op onze samenleving. Niemand blijft gespaard. Iedereen ondervindt vroeg of laat de impact. Terecht komt ieders gezondheid als hoogste goed en rijkdom op de eerste plaats.
Het gaat hier in eerste instantie om de fysieke en mentale gezondheid van elke burger, groot en klein, jong en oud. Naast het virus worden immers heel wat mensen getroffen door de hardnekkige kwaal die eenzaamheid heet.
Ten tweede gaat het natuurlijk ook om de gezondheid van grote en kleine bedrijven, horecazaken, cultuurorganisaties, enz. Corona spaart niemand en treft alle maatschappelijke domeinen.

In de geest van Damiaan

Vanuit het Damiaanmuseum in Tremelo – meestal figuurlijk dan want ook wij zitten zoveel mogelijk uiteraard in ons kot! – kijken we bezorgd naar de brede samenleving en vooral ook naar onze buren van Huize De Veuster en van het Woonzorgcentrum Damiaan. In de geest van Damiaan houden ze vol en doen ze er alles aan om de bewoners met liefde, aandacht en zorg te omringen. Zij (en iedereen die zich dagelijks inzet voor kwetsbare mensen) verdienen onze steun en solidariteit. Voor de coronaziekte lelijk begon huis te houden, mochten we onze buren regelmatig verwelkomen in en rond het museum. Dat waren altijd fijne bezoekjes en deugddoende ontmoetingen. Dat kan voorlopig niet meer.

Copyright Bailleul Ontwerpbureau

Enthousiasme en gastvrijheid

Ook groepen en scholen kunnen helaas niet meer op bezoek komen. Doorheen de week blijft het dus noodgedwongen stil in het museum. Gelukkig vonden (vinden) heel wat individuele bezoekers in hun veilige bubbel de weg naar het museum, tenminste als er geen algemene lockdown of sluiting van kracht is. Individuele bezoekers reserveren dan vooraf en krijgen het museum eigenlijk voor zich alleen. Bezoekers zijn niet enkel enthousiast over wat ze te zien en te horen krijgen in het museum maar ook en vooral over de manier waarop ze verwelkomd en onthaald worden: veilig en gastvrij. Als geen ander weten onze vrijwilligers door hun enthousiasme en gastvrijheid mensen aan te spreken. En daarmee steken ze onze bezoekers een hart onder de riem. Museumbezoeken worden zo lichtpunten van hoop in donkere dagen. Cultuur als medicijn tegen zwaarmoedigheid en eenzaamheid. Laten we hopen dat ook in tijden van een algemene lockdown of sluiting musea en andere cultuurhuizen niet zomaar op slot hoeven. We doen er als museum immers alles aan om het bezoek aantrekkelijk én veilig te maken.

Copyright Bailleul Ontwerpbureau

Duurzame toekomst

We moeten er ook niet omheen draaien. Ook het museum heeft te lijden onder corona. Geen groeps- en schoolbezoeken. Geen extra activiteiten of evenementen. Dalende bezoekerscijfers. Dalende inkomsten. Achter de schermen zijn we volop bezig een duurzame toekomst voor te bereiden. We streven naar een Kwaliteitslabel Erkend Museum, naar Regionale Erkenning en naar Werkingssubsidies, uitgereikt en toegekend door de Vlaamse Overheid. Dat brengt een heleboel nieuwe projecten, initiatieven en investeringen met zich mee. We plannen nieuwe digitale educatieve projecten, een nieuw digitaal inspiratie- en onderzoeksplatform, een nieuwe depotruimte en de nieuwe inrichting van een polyvalente exporuimte.

Copyright Bailleul Ontwerpbureau

Iedereen kan ons hierbij steunen

  • Door ons alleen of samen met jouw bubbel een bezoek te brengen als het kan en mag uiteraard. Reserveer vooraf via de website www.damiaanmuseum.be
  • Door als je zelf niet op bezoek kan komen voor het museum en Damiaan promotie te maken. Verwijs naar onze website www.damiaanmuseum.be
  • Door onze projecten te ondersteunen via een gift op onze rekening bij de Koning Boudewijnstichting, Fonds Vrienden van het Damiaanmuseum:

BE10 0000 0000 0404
BPOTBEB1
Gestructureerde mededeling: ***017/0480/00075***
Giften vanaf 40 € per jaar geven aanleiding tot een belastingvermindering van 45% op het werkelijk gestorte bedrag (art. 145/33 WIB)
Nog tot eind 2020 geldt een belastingvoordeel van 60%

Graag willen we je nu al bedanken voor alle steun en sympathie.
Draag zorg voor jezelf en voor al wie je dierbaar is.

Tot ziens in het Damiaanmuseum (als corona het toelaat!).

Het team van het Damiaanmuseum