Kerst vieren in een situatie van (semi)lockdown: voor ons is het nieuw, ongewoon en hopelijk eenmalig. Voor de mensen van Molokaï en hun familie was het ooit een bittere en voortdurende realiteit.

Copyright Damiaan Vandaag

Een brief gericht aan Damiaan afkomstig van de vader van één van de jongens die hij onder zijn hoede had genomen, geeft ons een unieke inkijk in hoe dat toen was.

Beste Pater Damiaan,
Ik stuur u dit korte briefje omdat we een paar kerstcadeautjes naar ons kind Peter Camacho hebben gestuurd die onder uw hoede is. We verzoeken u dat u de doos zelf opent en aan hem geeft wat er in zit. Een blikje crackers en wat speelgoed om mee te spelen om zichzelf te vermaken.
We groeten u en ons kind Peter, ons geliefd kind, en zeggen hem dat hij niet moet vergeten tot God te bidden. Beste pater Damiaan, ik ben u zeer dankbaar voor de zorg voor mijn kind in het vreemde land, zonder enige hoop dat we hem weer zullen zien. Dus pater vaarwel en vertel Peter dat we allemaal, ook zijn broer en zusters, onze liefde en groeten naar hem sturen. Zeg hem dat ze hem geen moment zijn vergeten vanaf de dag dat hij Honolulu verliet tot op dit moment.

Brief Francisco Camacho aan pater Damien, 16 december 1888, met betrekking tot zijn negenjarige zoon, Peter Camacho, die eerder dat jaar naar Kalaupapa was gestuurd.

Copyright Damiaan Vandaag

Misschien wordt deze kerst ook voor jou een kerst als geen ander.
Waar we opnieuw beseffen hoe zalig het kan zijn mensen te ontmoeten, waar niet de cadeautjes de hoofdrol spelen maar wel die kleine gebaren, die kus, die omhelzing die we opspaarden.
Waar we het klagen en zagen nu even achterwege laten en de schoonheid ervaren van een leven zonder gedraaf en geraas.
En als straks in het nieuwe jaar de wereld weer opengaat en weer alles kan, we nog altijd bewust zijn dat alles wat kan, niet moet en we nog steeds weten hoe zalig het is gewoon samen te zijn.
Een kerst waar we echt ervaren dat in de duisterste dagen van het jaar, het Licht geboren wordt. Een ware kerst.
Dit wensen we jullie allen en ieder van jullie van ganser harte!

Myriams Fotos Pixabay