Geen beter medium om je vanop afstand echt verbonden te voelen met elkaar, dan radio. Hoog tijd dus om met Radio Gaga een eerbetoon te brengen aan de zorgsector, zo dachten radiomakers Dominique Van Malder en Joris Hessels. Behalve in het Universitair Ziekenhuis in Gent, hield Radio Gaga ook halt bij het grootste woonzorgcentrum van het land, WZC Damiaan in Tremelo, naast het Damiaanmuseum. Medewerkers, bewoners en familie komen aan het woord en vragen verzoeknummers aan. Zo leggen de radiomakers de ziel bloot van deze bijzondere plaatsen waar mensen extra zorg dragen voor elkaar.

 

Ook Yves, directeur van woonzorgcentrum Damiaan, komt even aan het woord. Het afgelopen jaar liet onuitwisbare sporen na. Corona spaarde hen niet. Er vielen slachtoffers. Telkens één te veel. Medewerkers toonden zich enorm solidair en probeerden de pijn en de eenzaamheid te verzachten.

We hebben met onze mensen enorm ingezet op het bestrijden van eenzaamheid, zo stelt Yves, maar wij kunnen nooit de warmte van een zoon of een dochter compenseren….

Het was ook voor Annemie, hoofdverpleegster in WZC Damiaan, hartverscheurend. Afzondering deed bewoners piekeren, wakker liggen, ontroostbaar huilen. Het gemis van familie en vrienden kwam heel erg hard aan. Annemie mocht hen geen troostende arm om de schouder leggen.

Ik heb geen ouders en grootouders meer, zo zegt ze, Hier in het woonzorgcentrum beschouw ik iedereen als mijn oma en opa. Maar ik heb hartzeer als ik zie hoe ze allemaal afzien door corona.

De afleveringen van Radio Gaga waren te zien op VRT Eén in de maand maart.

Herbekijk de afleveringen op VRT nu

Bron: vrt.be