In zijn boodschap voor de Werelddag van de Armen (14 november 2021) doet paus Franciscus een krachtige oproep aan christenen en regeringen in de hele wereld om dringend en op een nieuwe manier in te grijpen, omdat het aantal armen onevenredig is toegenomen en hun situatie door de pandemie nog is verergerd. In de tekst, die op 14 juni werd vrijgegeven, haalt Franciscus in een paragraaf het voorbeeld aan van pater Damiaan:

Talrijk zijn de voorbeelden van heiligen die van het delen met de armen hun levensproject maakten. Ik denk onder meer aan pater Damiaan De Veuster, de heilige apostel van de melaatsen. Met grote vrijgevigheid heeft hij gehoor gegeven aan de oproep om naar het eiland Molokai te gaan, dat een getto was geworden dat alleen toegankelijk was voor melaatsen, om met hen te leven en te sterven. Hij stroopte zijn mouwen op en deed alles wat hij kon om het leven te verbeteren van hen die arm, ziek en verstoten waren. (…) Zijn getuigenis komt op het juiste moment in onze tijd, die gekenmerkt wordt door de pandemie van het coronavirus. De genade van God is zeker aan het werk in de harten van allen die zich zonder ophef inzetten voor de allerarmsten en op concrete wijze met hen delen.

Links: Damiaan (copyright Damiaan Vandaag), rechts: paus Franciscus (copyright By Korea.net / Korean Culture and Information Service (Photographer name), CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=34828249)

Bron: ssccpicpus.com