“Wereldwijd hebben ongetwijfeld meer mensen gehoord van de veelzijdige Belgische pater Damiaan (1840-1889) dan van de Franse intellectuele duizendpoot Alexis de Tocqueville (1805-1859). De twee hebben elkaar ook nooit persoonlijk gekend. De eerste verdiende zijn faam in de tweede helft van de negentiende eeuw en die laatste toch vooral in de eerste helft ervan. Toch houdt het hiermee niet gewoon op. Tocqueville reikt ons in zijn geschriften gedachten en inzichten aan die ons met nieuwe ogen naar het leven van Damiaan laten kijken. Neem bijvoorbeeld the habits of the heart oftewel ‘de gewoonten van het hart’ waarover de Tocqueville het heeft”, zo stelt Ruben Boon, projectleider van Damiaan Vandaag in de inleiding van één van zijn blogartikels. Hij schreef in totaal al twee blogbijdragen over Damiaan en het gedachtegoed van de Tocqueville voor het project Tocqueville, Religie en Democratie, een initiatief van de Universiteit van Nijmegen.

Het eerste blogartikel verscheen onder te titel ‘Rolmodellen en gewoonten van het hart’ .

Het tweede artikel kreeg de titel ‘Het rolmodel Damiaan: van hyperactieve zieltjeswinner tot ruimdenkende bruggenbouwer’ .

Beide blogartikels zijn vrij voor iedereen toegankelijk via bovenstaande links.

Links: Damiaan (copyright Hawaii State Archives), rechts: Alexis de Tocqueville (copyright Alexis de Tocqueville door Théodore Chassériau, Public domain, via Wikimedia Commons)

Met dank aan Sophie van Bijsterveld

Bron: Radboud Universiteit Nijmegen