Felix De Boeck is bij Damiaanfans vooral bekend voor de Damiaanportretten die hij maakte. Zes van deze portretten bevinden zich in de collectie van het Damiaanmuseum in Tremelo en het Damiaancentrum in Leuven. De Boeck (1898-1995) was tegelijk boer en kunstenaar en speelde een belangrijke rol in de moderne kunst in Vlaanderen in de jaren 1920. Hij had een lang en rijk gevuld leven. Door zijn hoge leeftijd kon hij tot het einde van zijn leven de beeldvorming rond zijn figuur en werk controleren. Want er was niemand meer in leven die hem zou kunnen tegenspreken.

Copyright Paul Laes – Erfgoedcel stad Leuven

De nieuwe biografie van David Veltman plaatst echter tal van vraagtekens bij deze zelfgecreëerde mythe. De auteur benadert het leven van De Boeck met een open blik en wil verder kijken dan de bestaande mythes. Veltman kreeg de beschikking over het complete privé-archief van De Boeck, dat in het FeliXart Museum in Drogenbos wordt bewaard. Hij trof een schat aan informatie aan waar nog nooit eerder iets mee werd gedaan. Omdat over de kunst van De Boeck al tal van boeken geschreven zijn, koos Veltman voor de politieke invalshoek en plaatst hij De Boecks leven in de context van de belangrijkste gebeurtenissen van zijn tijd. Ook de ontwikkeling van de kunstenaar van figuratieve naar abstracte kunst is in de biografie verweven met de politieke ontwikkelingen in Vlaanderen.

De auteur ziet zijn boek als een eerste aanzet tot verder onderzoek. Voor de geïnteresseerde lezer levert het interessante achtergrond en inzichten in het leven en werk van de kunstenaar die verantwoordelijk is voor een aantal belangrijke en beeldbepalende Damiaankunstwerken.
Beluister de auteur over zijn boek, klik hier 

Copyright Paul Laes – Erfgoedcel stad Leuven

David Veltman, ‘Sterven in het bed waarin ik geboren ben’. Felix de Boeck (1898-1995), Uitgeverij Verloren, 2021 ISBN 9789087049164