Op 15 maart 2021 stierf in Chili pater Antoine Knibily. Antoine Knibily (°1920) is afkomstig uit de Elzas (Frankrijk). In 1940 trad hij in bij de paters van de Heilige Harten en werd missionaris in Chili. Hij leefde er bij de armste mensen in de sloppenwijken van de hoofdstad Santiago . Als tegengewicht voor alle ellende die hij dagelijks zag, probeerde hij schoonheid en vreugde binnen te brengen door te schilderen.

Copyright Luc Behets – Damiaan Vandaag

Mettertijd werd hij zo ‘de missionaris van de religieuze kunst’ die zijn werken tentoonstelde tot in New York. Hij wordt ‘de Chileense Van Gogh’ genoemd. Zijn schilderijen zijn een uitbarsting van levendige kleuren en hebben een heel eigen beeldtaal.
Het spreekt voor zich dat ook zijn medebroeder Damiaan een plaats kreeg in zijn oeuvre. Tal van werken van Knibily vonden hun weg naar de collectie van het Damiaancentrum.
Opmerkelijk zijn de twee monumentale werken waar het leven en sterven van Damiaan gespiegeld worden met het sterven van Christus. Damiaan wordt hier afgebeeld als verteerd door het vuur van zijn liefde.

Copyright Paul Laes – Erfgoedcel stad Leuven