In de KU Leuven Campus Bibliotheek 2Bergen Arenberg in Heverlee loopt nog tot eind juni 2022 Ndungu Makara. Kinderen van het lepradorp Iyonda, D.R. Congo. Deze tentoonstelling vormt een onderdeel van het interfacultaire en participatief onderzoek IYONDA@lab: collaborative & difficult heritage, een project van de KU Leuven in samenwerking met de Universiteit van Kinshasa en de dorpsgemeenschap van Iyonda, onder leiding en curatorschap van professoren Marc Dujardin en Patrick Devlieger.

Volgende vragen staan centraal in de expo: Hoe bekijken Ndungu Makara (de kinderen, klein- en achterkleinkinderen van patiënten) hun hedendaagse cultuur en erfgoed in het licht van de toekomst? Wat vertellen de gebouwen van Iyonda ons? Zijn het slechts stille getuigen uit het verleden? Kan Iyonda opnieuw een gemeenschap voor de toekomst worden? De vormgeving van de expo herneemt op metaforische wijze een typische straat van Iyonda. Thematische panelen illustreren de centrale thema’s van geïnformeerde gesprekken en bedenkingen met en tussen Ndungu Makara, Congolezen en Belgen die er werk(t)en, aan de hand van foto’s, film, archiefmateriaal en veldwerk.

Copyright Patrick Devlieger

Gédéon, een Congolese schilder die werkt in de typische traditie van de moderne populaire schilderkunst, verbleef er een week in 2021 en schilderde ‘Iyonda?’, dat op symbolische wijze verleden, heden en toekomst van het dorp verbeeldt. Een schaalmodel van het grootste deel van het dorp visualiseert de leefomgeving, en een tijdlijn toont een imaginair cardio-diagram van de bewogen dorpsgeschiedenis, van 1945 tot 2022.

Een reflectief paneel stelt de vraag: ‘Waar gaan wij nu heen, Iyonda?’. Een ‘stille’ film dompelt je 10 minuten onder in een typische dorpsstraat in 2022. Schermen tonen de film Marie Lépreuse uit 1956, die ook in Iyonda vertoond werd in 2021, en een documentaire waarin Dr. Michel Lechat vertelt over Iyonda. De tentoonstelling is samengesteld in het Engels, met bijkomende Nederlandstalige en Franstalige verduidelijking.

Praktisch

Wat? Expo Ndungu Makara. Kinderen van het lepradorp Iyonda, D.R. Congo
Waar?
Campusbibliotheek 2Bergen Arenberg- Willem de Croylaan 6 B-3001 Heverlee-Leuven, meer info over toegankelijkheid en bereikbaarheid, klik hier
Wanneer? Loopt tot en met 30 juni. Hieronder de openingsuren:
Van 17 maart tot en met 30 april : Ma-Do: 8.30-22.00 / Vrij 8.30-17.30 / Zat 8.30-13.00;
Van 2 mei tot en met 30 juni: Ma-Zat, 8.00-24.00
Toegang? Gratis

Voor meer info: NDUNGU MAKARA TENTOONSTELLING

Bron: KU Leuven