Januari is zonder meer een belangrijke maand in de geschiedenis van Kalaupapa, Molokai. In januari 1866 kwamen de eerste bewoners met lepra op Kalaupapa aan. In totaal zouden tussen 1866 en 1969 8.000 mensen met lepra naar Kalaupapa gestuurd worden. In januari 1879 kwam Ambrose Hutchison, Hawaïaans leidersfiguur en goede vriend van Damiaan, aan op Kalaupapa. In januari vieren we ook de verjaardagen van Damiaan en Moeder Marianne.
Voortaan is de maand januari ook officieel Kalaupapa Maand. In juni 2021 werd hiervoor in de staat Hawaï een wet goedgekeurd. Elk jaar opnieuw moet de Kalaupapa Maand burgers eraan herinneren welk plaats Kalaupapa inneemt in de geschiedenis van Hawaï en welke betekenisvolle offers en bijdragen de inwoners van Kalaupapa doorheen de jaren brachten. Ze overwonnen de pijn van de afzondering met hun aloha of liefde, hun respect en hun gemeenschapszin.
De Ka Ohana O Kalaupapa, die de bewoners van Kalaupapa, hun familie en vrienden verenigt, is de drijvende kracht achter Kalaupapa Maand. Valerie Monson van de Ka Ohana “hoopt dat leerkrachten vertellen over Kalaupapa in hun klas, dat kerkleiders hun eer betonen aan de mensen van Kalaupapa die hun geloof delen en dat familieleden de nagedachtenis aan hun voorouders op Kalaupapa blijvend zullen eren”. Samen met de National Park Service en de kerken op Kalaupapa organiseert de Ka Ohana O Kalaupapa in deze maand talrijke activiteiten om de herinnering levend te houden en eer te brengen.

Bron: Ka Ohana O Kalaupapa en Hawaii Catholic Herald