Op 10 mei 1873 kwam Damiaan op Molokaï. Hij koos er vrijwillig voor om zich in te zetten voor ongeneeslijke zieke mensen verbannen uit de samenleving. Elk jaar opnieuw rond 10 mei staan we stil bij hoe Damiaans radicale keuze voor mensen in nood ons vandaag kan inspireren. Hieronder vind je een overzicht van de activiteiten in Tremelo.

Volksfeest en Damiaanrun voor het goede doel

Op Hemelvaartsdag 26 mei 2022 is het opnieuw zover. Na twee jaar onderbreking vindt het solidariteitsfestival Damiaan Beweegt opnieuw plaats op de Damiaansite, in de tuin van het Woonzorgcentrum Damiaan en van Huize De Veuster, rond het Damiaanmuseum en de parochiekerk van de Heilige Damiaan van Molokaï in Tremelo-Ninde. Heel wat vrijwilligers van de talrijke verenigingen uit Ninde, Baal, Tremelo en daarbuiten geven die dag het beste van zichzelf. Ook deze editie staat er weer heel wat gebeuren.

Het gevarieerde, uitgebreide programma spreekt ongetwijfeld een bont en kleurrijk gezelschap van wandelaars, fietsers, vespafanaten, gezinnen, cultuurliefhebbers en Damiaansympathisanten aan. Animatie is er voor jong en oud.

Een muzikaal opgeluisterde Damiaanviering (met zangkoren van verschillende parochies) in de Damiaankerk van Ninde in de voormiddag (11.30 uur) zorgt alvast voor de juiste feeststemming.

Talrijke bewegwijzerde routes laten je te voet, per fiets of met de Vespa (vanaf 10.00 uur) de geboortestreek van Damiaan verkennen.

Zie je het wat avontuurlijker, dan kan je met het gezin of met vrienden deelnemen aan de Damiaanrun, een recreatieve obstakelloop (van 10.00 tot 16.00 uur, inschrijven via www.damiaanrun.be). De route is toegankelijk en haalbaar voor iedereen van 6 tot 66 jaar en loopt rondom en door het festivalterrein. Elke bezoeker kan van dichtbij supporteren voor de deelnemers aan de run.

Het Damiaanmuseum is de hele dag open (van 10.00 tot 18.00 uur). Een audioguide leidt je rond. De kinderen vinden er ook één op hun maat.

In de tenten op de parochieparking van Ninde en in de tuin van het Woonzorgcentrum Damiaan kan je optredens bijwonen, terwijl je geniet van een drankje en een hapje.

Tegenover het Damiaanmuseum, rond het standbeeld van de Zelfgave, laat de Noord-Zuidwerking (GROS) van de gemeente Tremelo bezoekers kennismaken met hun diverse werking in verschillende landen.

Samen zetten we zo op deze dag Damiaans boodschap van verbondenheid, respect en solidariteit extra in de verf. Met de opbrengst van dit solidariteitsfestival dragen we Damiaans waarden actief uit en ondersteunen we verschillende goede doelen waaronder Damiaanactie.

Praktische info

Solidariteitsfestival Damiaan Beweegt en Damiaanrun op donderdag 26 mei 2022, van 10.00 tot 20.00 uur

Locatie: Terreinen Damaiaansite rond het WZC Damiaan, Huize De Veuster, het Damiaanmuseum en de kerk van de Heilige Damiaan van Molokai in Ninde, Pater Damiaanstraat 35-37, 3120 Tremelo

Toegang: Algemene toegang tot het festivalterrein is gratis. Deelname activiteiten is betalend. Drank- en eetstanden aan democratische prijzen.

Opbrengst gaat integraal naar meerdere goede doelen waaronder Damiaanactie, Huize De Veuster, Woonzorgcentrum Damiaan, Damiaanmuseum (educatieve projecten).

Organisatie: Damiaanactiecomité Baal-Ninde-Tremelo, Damiaanmuseum vzw, Organisatie Damiaanrun, Gemeente Tremelo, Huize De Veuster, WZC Damiaan, Damiaanparochie Ninde, GROS Tremelo, Cultuurraad Tremelo,  Natuurpunt, de provincie Vlaams-Brabant, talrijke verenigingen en organisaties uit Tremelo en daarbuiten.

Meer info

Voor meer info, klik hier

Voor de affiche met meer praktische info, DamiaanBeweegt 2022-affiche