Na twee jaar van noodgedwongen onderbreking door corona was Damiaan Beweegt op Hemelvaartdag, donderdag 26 mei 2022, terug met een boordevol programma voor jong en oud op de Damiaansite rond het Damiaanmuseum in Tremelo. Blikvanger was de Damiaanrun met nieuw parcours en hindernissen. In de aanloop kwamen de scholen uit Tremelo en de G-sportievelingen uit de buurt warm lopen op het parcours van de Damiaanrun. De aanloop en de dag zelf werden een groot succes met dank aan de weergoden die eigenlijk overwegend goed gezind waren.

Scholen en G-sportievelingen op de loop

Op dinsdag 24 en woensdag 25 mei kwamen de Tremelose scholen en G-sportievelingen het parcours van de Damiaanrun inlopen. Meer dan 500 enthousiaste leerlingen en G-sporters leefden zich samen met hun leerkrachten en begeleiders uit op de talrijke hindernissen en springkastelen die stonden opgesteld in de achtertuin van Damiaan. Ook de zon liet zich van haar beste kant zien. De zeldzame stortbui kon de pret niet drukken.

Massale toeloop

Donderdagochtend 26 mei verdreef de zon al snel het ochtendgrijs. Het werd een zonovergoten dag. Om 10 uur opende Damiaan Beweegt, het festival van de solidariteit, met de start van de Damiaanrun. Al even voor 10 uur waren de eerste vroege lopers op de afspraak en die brachten ook hun supporters mee. Met het startschot van de run kon het feest beginnen. De ganse dag tussen 10 en 17 uur werd er gelopen, geklommen, gesprongen en gegleden, samen met familie en vrienden, voor het goede doel. Na de inspanning volgde de dan de ontspanning. Eten en drinken was er in overvloed en uit alle windstreken: van frietjes en hamburgers tot Afrikaans stoofvlees, van pannenkoeken tot ijsjes, van een cola tot een zuiderse cocktail.

Hetzelfde gold voor de animatie en optredens: van het seniorenorkest tot een dansschool, van een stevige zuiderse beat tot een rondtrekkende fanfare. De jongsten leefden zich uit op de springkastelen. Info- en verkoopstandjes lieten bezoekers kennismaken met acties, projecten, producten en publicaties ten voordele van het goede doel. Fietsers trokken in het spoor van Damiaan en Sven. Wandelaars gingen op pad op zoek naar woord en beeld uit de Damiaanstrip, bijzondere dieren in het landschap of verborgen natuurpracht. Vespaliefhebbers troffen elkaar voor een speciaal uitgestippelde toertocht. Eenmaal terug van hun ontdekkingstocht te voet, per fiets of vespa konden ze de dorst en honger stillen en tegelijk genieten van een optreden. Iedereen kon ook de ganse dag terecht in het Damiaanmuseum voor een bezoek tegen kortingstarief.

Jong en oud solidair

Damiaan bracht weer heel wat mensen in beweging. Bezoekers van alle leeftijden kwamen voor Damiaan Beweegt samen op de Damiaansite rond het Damiaanmuseum. Samen gaven ze gestalte aan Damiaans waarden van verbondenheid, respect en solidariteit. Samen toonden ze zich solidair met mensen in nood. De opbrengst van Damiaan Beweegt gaat naar meerdere goede doelen waaronder Damiaanactie, Huize De Veuster, de educatieve werking van het Damiaanmuseum. In totaal mocht Damiaan Beweegt om en bij de 3000 bezoekers verwelkomen op één dag. De Damiaanrun telde 1.376 deelnemers waarvan ca 500 scholieren en G-sporters. Damiaan Beweegt editie 2022 was een groot succes dankzij alle bezoekers, sportievelingen, vrijwilligers, de partners van de Damiaansite (WZC Damiaan, Huize De Veuster, Damiaanparochie Ninde, Damiaanmuseum), gemeente Tremelo en alle andere organisaties en verenigingen die het beste van zichzelf hebben gegeven. Het is alvast uitkijken naar volgend jaar.