In de Verenigde Staten rolde deze zomer de publicatie Yours Faithfully – Ambrose Hutchison. Recollections of a Lifetime at Kalaupapa van de pers. Voor deze uitgave baseerde de Amerikaanse onderzoekster Anwei Skinsnes Law zich op de handgeschreven memoires van Ambrose Hutchison die bewaard worden in de Archiefcollectie Damiaan in Leuven.

Ambrose Hutchison (1856-1932) verbleef van 1879 tot aan zijn dood in 1932 in de lepranederzetting van Kalaupapa. Hier leerde hij Damiaan kennen en werd hij bevriend met hem. Op het einde van zijn leven schreef hij zijn herinneringen, waaronder ook die aan pater Damiaan, neer in zijn memoires die via vooralsnog ongekende wegen terecht kwamen in Leuven. Daar werden ze geconsulteerd door tal van onderzoekers, ook in het kader van het historisch onderzoek voor het zalig- en heiligverklaringsproces. Later vonden de herinneringen van Ambrose over pater Damiaan hun weg naar het brede publiek via de vele biografieën die over pater Damiaan werden geschreven. De herinneringen aan pater Damiaan vormen echter slechts een klein deel van de 150 pagina’s met herinneringen die Ambrose aan het einde van zijn leven opschreef. Het is de verdienste van Anwei Law om deze herinneringen voor de eerste keer toegankelijk te maken voor een ruimer publiek.

Achteraan op de foto van Damiaan met de weesjongens staat een besnorde man. Volgens Anwei Law is dit Ambrose Hutchison (1856–1932) © Archiefcollectie Damiaan, Congregatie H. Harten, Leuven.

Law beperkt zich echter niet tot het uitgeven van de overgeleverde tekst van Ambrose Hutchison. Door eigen onderzoek vulde ze de leemtes in zijn verhaal op zodat het volledige leven van Ambrose, van wieg tot graf, in deze uitgave wordt gereconstrueerd. Goed gekozen historische en hedendaagse foto’s van Henry Law, brengen het verhaal nog meer tot leven.

We zijn er ons van bewust dat het verhaal van Damiaan in het verleden andere verhalen en stemmen vanop Kalaupapa heeft overschaduwd en overstemd. Dat is grotendeels te wijten aan de aard van het heiligverklaringsproces waarbij men moet bewijzen dat de toekomstige heilige een heroïsch leven heeft geleid. En terwijl je dat doet, heb je de neiging de rol van andere mensen uit het oog te verliezen. Door dit boek toont Anwei Law ons dat Ambrose, net zoals Damiaans andere vrienden op Molokai, zoveel meer was dan enkel een figurant in Damiaans levensverhaal. Ze gunt hem zijn rechtmatige plaats als hoofdpersoon in zijn eigen leven en in dat van anderen.

Meer info:

Anwei S. Law (ed.), Yours Faithfully – Ambrose Hutchison. Recollections of a Lifetime at Kalaupapa. Based on the Memoirs and Other Writings of Ambrose Kanewalii Hutchison, uitgave van Ka ‘Ohana O Kalaupapa, 2022. Het boek telt 235 pagina’s en is geïllustreerd met talrijke foto’s, waarvan vele in kleur.

Deze publicatie is verkrijgbaar via Ka ‘Ohana O Kalaupapa, klik hier