In 2023 is het 150 jaar geleden dat pater Damiaan aankwam in de lepranederzetting van Molokai. Damiaans radicale inzet voor uitgesloten, ongeneeslijk zieke mensen inspireerde tijdens zijn leven en na zijn dood talrijke mensen wereldwijd om in zijn voetsporen te gaan. Ook de Ninoofse dokter Frans Hemerijckx liet zich door Damiaan inspireren. Dr. Hemerijckx zette Damiaans strijd tegen ziekte en uitsluiting verder. Hij leverde met zijn ambulante gezondheidszorg en de zogeheten ‘klinieken onder de bomen’ pionierswerk op het vlak van de behandeling van lepra- en tbc-patiënten in Belgisch-Congo en in India en stond mee aan de wieg van Damiaanactie. Net als Damiaan kreeg ook dr. Hemerijckx internationale erkenning voor zijn belangeloze en deskundige inzet. Het Dr. Hemerijckxcomité in Ninove houdt de figuur van Dr. Hemerijckx en diens nalatenschap van solidariteit en dienstbaarheid levendig.

Links: Damiaan, rechts: Frans Hemerijckx – Copyright Archiefcollectie Damiaan, Paters H.Harten, Leuven / By Joop van Bilsen / Anefo – Nationaal Archief, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=45563676

Ter gelegenheid van de 150ste verjaardag van Damiaans aankomst op Molokai organiseert het comité van 20 januari tot en met 5 februari 2023 een dubbeltentoonstelling Pater Damiaan – Dr.Hemerijckx in de Abdijkerk van Ninove. Op vrijdag 20 januari 2023 vindt de plechtige opening plaats in de Abdijkerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart, Kerkplein, 9400 Ninove, voorafgegaan door een dankviering om 19.00u in diezelfde Abdijkerk en gevolgd door een receptie.

Voor meer info: wilfried.smesman@skynet.be of tel. 054/33.58.31.

Bron: Dr. Hemerijckxcomité Ninove