De Stichting Damiaancentrum Nederland is in 2005 opgericht door oud-studenten van het voormalige Damiaancollege in Sint-Oedenrode. Het Damiaancentrum is na enkele omzwervingen sinds september 2022 gehuisvest in de studentenrefter van het Damianenklooster. Het Damiaancentrum is een plek waar mensen elkaar ontmoeten in een gemoedelijke, huiselijke sfeer. Het is met name een plek waar mensen die er, om wat voor reden dan ook, vaak alleen voor staan, een plaats krijgen. Hen te laten ervaren dat ze erbij horen, waardoor ze het leven beter aan kunnen, is de doelstelling van het Damiaancentrum.

Vrijwillige inzet, diepgaande solidariteit en een ruim aanbod

We beschikken over een prachtige ruimte als ontmoetingszaal, die met behulp van een doorzichtige afscheiding in verbinding staat met het Textielatelier. Elke donderdagmiddag en vrijdagochtend wordt met kleding en stoffen gewerkt. Er zijn deelneemsters – en deelnemers – uit verschillende landen. Het doel is natuurlijk iets moois te (leren) maken. En om de Nederlandse taal te oefenen met elkaar. Maar nog belangrijker is het om te kunnen genieten van elkaars opgewekte gezelschap in plaats van alleen thuis te zijn.

Samen Breien is een brei- en haakclubje. Maar de nadruk ligt op het woord SAMEN. Gezellig samen bij elkaar komen om onder het genot van een kopje koffie of thee te gaan breien of haken. En natuurlijk lekker buurten.
Bij ’t Onderonsje gaan de deelnemers creatief aan de slag met bloemschikken, gezichtsverzorging, kaarten maken enz. Er worden spelletjes gedaan, er wordt gezongen en er worden maaltijden klaargemaakt. Even met leeftijdgenoten bijpraten, onder het genot van een kopje koffie of thee. Dat kan bij het ’t Onderonsje op de tweede en vierde donderdag van de maand. De bedoeling is om contacten te leggen en nieuwe mensen te ontmoeten. Zo kunnen er nieuwe vriendschappen ontstaan.

Tijdens het Gesprek te Pas wordt er vanuit het Damiaancentrum een themawandeling gehouden. Na een inleiding – met enkele gedichten – praten de deelnemers, in kleine groepjes wandelend, over het onderwerp. Na de wandeling wordt besproken wat er in de groepjes aan de orde is gekomen. De thema’s zijn heel divers en gaan altijd over de manier waarop men in de maatschappij staat. De gesprekken kunnen ook leiden tot mooie persoonlijke ontmoetingen waaruit deelnemers steun kunnen putten.

Dankzij de inzet van onze vrijwilligers heeft het Damiaancentrum een prachtige Ontmoetingstuin. Er is een grote moestuin aangelegd, maar er zijn ook bloemen en een kruidentuin. Vrijwilligers maken jaarlijks een tuinplan om te bepalen wat er gezaaid en geplant gaat worden, en wanneer. Zij houden ook de rest van de buitenruimte op orde, zoals het gras, de heg, het terras en de opslagruimte. Op maandagen en in het groeiseizoen op meerdere dagen, zijn de vrijwilligers in de tuin aan het werk. Zij begeleiden dan graag deelnemers die het leuk vinden om buiten bezig te zijn en wat te leren van het tuinieren.

In de Fietsenwerkplaats wordt aan fietsen gesleuteld, geleerd hoe je banden moet plakken, een ketting moet smeren enz. Wanneer het op deze manier lukt om fietsen weer rijklaar te maken, kunnen deze tegen een zacht prijsje worden verkocht aan mensen die behoren tot de doelgroep van het Damiaancentrum. Ook zijn regelmatig fietsen ter beschikking gesteld aan vluchtelingen. Naast de fietsenwerkplaats is een ruimte ingericht voor Beeldhouwen en Kleien. Op 3 middagen en 1 ochtend per week kunnen vrijwilligers en deelnemers zich kunstzinnig uiten door het maken van mooie beelden of prachtige klei- en keramiekwerkjes.

Grenzeloos Muziek. De meest internationale taal is muziek. Van trommel tot panfluit, muziekinstrumenten zijn overal. En gezongen wordt er over de hele wereld. Iedere derde woensdagavond van de maand brengt Grenzeloos Muziek mensen met muziek en zang bijeen. Er worden liedjes gedeeld, ervaringen en cultuur worden uitgewisseld. Meedoen is ook geschikt om zingend de Nederlandse taal beter onder de knie te krijgen.

Een zeer bijzondere activiteit van het Damiaancentrum is de Senioren Vakantieweek. Behoefte om er even tussenuit te zijn kan veel oorzaken hebben: weinig inkomen, zodat je nooit op vakantie kunt of aan activiteiten kunt deelnemen; verlies van een geliefde; ziekte en/of zorg voor een naaste; psychische problemen waardoor je moeilijk in staat bent contacten met anderen te leggen. Vrijwilligers van het Damiaancentrum organiseren jaarlijks een vakantieweek voor senioren. Het Damiaancentrum werft mensen die voor deze vakantieweek in aanmerking komen. Ze doet dit samen met diverse maatschappelijke -, zorg- en welzijnsorganisaties uit Meierijstad. Het is een week vol ontspanning, met gezellige activiteiten en een uitje. Mensen vertellen hun levensverhalen aan elkaar, verdriet wordt gedeeld. Toch wordt er ook heel veel gelachen, want senioren hebben veel gevoel voor relativering.

Jaarlijks organiseert het Damiaancentrum een zogenaamd Integratiediner. Het diner is bedoeld om mensen uit verschillende culturen met elkaar in contact te brengen, elkaar te laten ontmoeten. Dit gebeurt onder het genot van gerechten die de deelnemers zelf meebrengen. Eten verbindt, het speelt in iedere cultuur een belangrijke rol en achter ieder gerecht zit een verhaal. Dat leidt vaak tot hele mooie gesprekken. Aan tafel bij het Integratiediner ontdekken mensen dat ze misschien wel heel veel verschillen van elkaar, maar dat die verschillen juist interessant zijn. En dat zij ook veel overeenkomsten hebben. Daarom luidt het motto van het Integratiediner dan ook: “het verbinden van mensen + het vieren van verschillen = het benutten van kansen.”

Nu in het kloostergebouw geen verslavingskliniek meer is gevestigd is de mogelijkheid ontstaan om Rondleidingen door het klooster te verzorgen. De animo hiervoor is bijzonder groot. Interessant om te vertellen is hoe de paters, broeders en studenten in het klooster samen leefden. Ook wordt uitleg gegeven over de prachtige gebrandschilderde ramen. Bij de bezoekers is ook de voormalige kapel een bijzonder punt van interesse.

Een bijzonder logo

  • Vragende handen, van welke kleur of grootte dan ook, dat maakt niet uit;
  • Behoefte aan een goed gesprek of een luisterend oor;
  • Armen om elkaars schouders, zodat we er niet alléén voor staan;
  • Alles met elkaar verbonden in de geest van Pater Damiaan;

Dit alles samen wordt mogelijk gemaakt in het Damiaancentrum.

Iedereen is welkom!

Adres en contactinfo:

Schijndelseweg 46, 5491 TB Sint-Oedenrode. Tel: 0031 6 41 35 95 54.
info@damiaancentrum.nl
www.damiaancentrum.nl

Piet van den Tillaart, voorzitter Damiaancentrum Nederland

Met dank aan Piet van den Tillaart en Hans Lakwijk en alle andere vrijwilligers van het Damiaancentrum Nederland

Klik hier voor een printvriendelijke versie van dit artikel: Damiaancentrum Nederland