Op donderdag 2 februari 2023 om 20 uur wordt de ‘Molokai-trilogie’ van Guy Didelez samen met een fragment uit het bijhorende toneelstuk voorgesteld in het Sint-Michielscollege van Schoten, Papenaardekensstraat 53 in 2900 Schoten.

Deze verslavende reeks bestaat uit drie young adult-boeken die kunnen gelezen worden door jongeren én volwassenen. De drie boeken samen vertellen een fictief verhaal over Kanani en Kaipo, twee Hawaiiaanse jongeren die smoorverliefd zijn op elkaar, maar allebei te kampen hebben met lepra. Ze komen terecht op het beruchte schiereiland in het noorden van Molokai, waar van 1865 tot 1969 mensen naartoe gestuurd werden die getroffen waren door lepra.

Kanani en Kaipo zijn twee fictieve personages die ontstaan zijn in de fantasie van de schrijver, maar van wie het leven heel wat gelijkenissen vertoont met het leven van echte personen die ongeveer 150 jaar geleden op Molokai probeerden te overleven. Net als vele andere lotgenoten knopen ze een nauwe band aan met Pater Damiaan die vanuit hun ogen beschreven wordt.

Guy Didelez is een van de bekendste jeugdschrijvers van Vlaanderen. Hij schreef bijna honderd boeken en is al meer dan dertig jaar op de school te gast bij de eerstejaars, bij wie hij met zijn boeiende vertelstijl veel succes oogst.

De avond van 2 februari heeft een afwisselend programma. Oud-leraar Marc Peer interviewt de auteur die ook een fragment voorleest. Daarnaast vertelt Patrick Bernauw, vriend en collega van de auteur, aan gedreven leerkracht Nederlands en pedagogisch ICT-coördinator Catherine Longueville over het toneelstuk dat hij op basis van de drie boeken geschreven heeft, waarna een leerling het lesproject toelicht dat door Maya Faes, eveneens een enthousiaste leerkracht, werd samengesteld. Tot slot komt Maarten De Veuster, burgemeester van Schoten, uitleggen hoe het voelt om met dezelfde familienaam als zijn roemruchte voorganger door het leven te gaan.

Het geheel wordt muzikaal ondersteund door optredens van Bavo en Lien, waarna Stefanie Moens en Thomas De Wit een fragment uit het toneelstuk spelen dat ze voor scholen en andere organisaties zullen opvoeren. Uitgeefster Julie Verhaert doet nog een slotwoordje.

Na afloop kan je de boeken aankopen en laten signeren tijdens de receptie die je wordt aangeboden door uitgeverij Pelckmans.

Toegang tot de avond is gratis. Het is nodig om vooraf in te schrijven.
Om in te schrijven, KLIK HIER

Praktisch

Wat? Voorstelling boek en toneel Molokai
Wanneer? donderdag 2 februari 2023 om 20 uur
Waar? Sint-Michielscollege van Schoten, Papenaardekensstraat 53 in 2900 Schoten
Toegang is gratis maar inschrijven is verplicht: KLIK HIER

Een organisatie van Pelckmans Uitgevers, Sint-Michielscollege Schoten, Pacoproducties, Guy Didelez, Patrick Bernauw, Stefanie Moens, Thomas De Wit, Julie Verhaert, Maarten De Veuster

Voor meer info: nieuws@pelckmans.be