Op zaterdag 4 februari 2023, dag op dag 50 jaar na zijn overlijden, werd beeldhouwer Jan Boedts tot ereburger van gemeente Tremelo benoemd.

Jan Boedts (1904-1973) die een klassieke opleiding genoot in Parijs en Firenze vestigde zich na zijn opleiding in Brussel. Vanaf de jaren 1950 had hij ook een atelier in Tremelo waar hij meer dan 20 jaar werkte aan zijn project van de Hemelse Tuin, een utopie die echter nooit gerealiseerd werd.

Hij was een begenadigd en tijdens zijn leven geroemd kunstenaar-beeldhouwer met een uitgebreid oeuvre. Maar vandaag lijkt het dat Jan Boedts tussen de plooien van de geschiedenis verdwijnt. Reden te meer voor de gemeente Tremelo om Jan Boedts terug naar de voorgrond te brengen met een ereburgerschap. Daarnaast moeten een expo in het gemeentehuis (van 13 maart tot 4 juni), lezingen en wandelingen en de heruitgave van een brochure over de kunstenaar Boedts’ leven en werk terug onder de aandacht brengen.

Een kunstwerk van Jan Boedts waar je in Tremelo niet kan naast kijken, is zijn beeld van Pater Damiaan dat voor de kerk in Tremelo-centrum staat. Het beeld van Boedts toont een klassieke, geïdealiseerde Damiaan die twee patiënten ondersteunt en optilt. Dit monument werd in 1963 opgericht om de 100ste verjaardag van Damiaans vertrek naar de Hawaï-eilanden te gedenken.

De oprichting kaderde in een groots opgezette viering, die de gemeentelijke grenzen oversteeg.
Bij het inzamelen van middelen voor het standbeeld werd heel de samenleving gemobiliseerd. Er werd gelijktijdig ook geld ingezameld voor de bestrijding van lepra overal in de wereld. Want dat is het meest passende monument dat men voor Damiaan kan oprichten. De inhuldiging van het beeld door Damiaans nicht Stephanie De Veuster ging gepaard met grootse plechtigheden.

Meer informatie over de activiteiten rond Boedts, klik hier

Copyright Archiefcollectie Damiaan Paters H. Harten Leuven