In het Sint-Michielscollege te Schoten vond op donderdag 2 februari 2023 in bijzijn van burgemeester Maarten De Veuster – verre familie van Jozef De Veuster, alias Pater Damiaan – de boekvoorstelling plaats van het derde en laatste deel in de Molokai-trilogie. Populair jeugdauteur Guy Didelez schreef de boeken op vraag van Damiaanactie. Het verhaal volgt het leven van twee jongeren op het 19e -eeuwse Molokai. De voorstelling bracht tekst, muziek én toneel samen voor tweehonderd enthousiaste aanwezigen.

‘Ik wil niet dat Molokai voor eeuwig en altijd een hel op aarde blijft,’ zei Damiaan.

Didelez focust in de trilogie op Kanani en Kaipo, twee Hawaïaanse tieners die uit hun dagelijkse leven gerukt worden en op het vreselijke eiland terechtkomen, en daar later Pater Damiaan leren kennen. Fictie en geschiedenis vullen elkaar aan in deze spannende reeks, die ook bij jongeren ongetwijfeld een snaar zal raken. Thema’s zoals identiteit, conflict in ideologieën en eerste liefde maken het verhaal, ondanks de historische setting, actueel en herkenbaar voor jongeren van vandaag. De quarantaine en sociale isolatie die de eilandbewoners worden opgelegd, doen terugdenken aan de eerste coronagolven van 2020. Tegelijkertijd reikt de auteur door de ogen van de hoofdpersonages een beeld aan van ‘De Grootste Belg’ ooit. Wie was Pater Damiaan? Wat is lepra?

Lepra treft ook vandaag nog honderdduizenden mensenlevens. Vroege opsporing is van onschatbaar belang.

Met deze trilogie hoopt Damiaanactie jongeren vooral te sensibiliseren en het engagement in de strijd tegen de ziekte aan te wakkeren, want lepra treft ook vandaag nog honderdduizenden mensenlevens. Vroege opsporing is dan ook van onschatbaar belang. Auteur Guy Didelez laat met zijn boeken de harde realiteit van het eiland van toen zien, maar brengt ook een persoonlijkere noot met het liefdesverhaal van Kanani en Kaipo. De ideale combinatie voor een relevant en meeslepend jongerenboek.

Ik wens mijn lezers toe dat ze al lezend het gevoel hebben dat ze zelf op Molokai zijn. Dan pas kunnen ze een beetje beseffen hoe heroïsch die eenvoudige Pater Damiaan was […]. Tegelijk wens ik mijn lezers de moed toe om in hun eigen leven altijd te blijven vechten om hun leefomstandigheden te verbeteren, want dat is wat Kanani en Kaipo onder impuls van Pater Damiaan over de drie boeken heen ook altijd blijven doen.

Het laatste deel van de trilogie is nu beschikbaar in de boekhandel. En toch stopt het verhaal daar niet. Paco Producties brengt een toneelvoorstelling rond de boeken, die op tournee zal gaan in scholen doorheen Vlaanderen. Een niet te missen vertelmoment voor wie van de boeken niet genoeg kan krijgen.

Over Guy Didelez

Guy Didelez (1952) studeerde voor leraar Nederlands en gaf lange tijd les. Hij schrijft zowel jeugdverhalen, toneel en scenario’s. Zijn boek ‘Raspoetin’ behaalde in 1988 de ‘Trofee van de Grote Jury’ voor het beste Vlaamse Moord- en Misdaadverhaal en ook zijn andere boeken vallen geregeld in de prijzen. Meer info: guydidelez.be.

Trilogie

Deel 1: Guy Didelez, Molokai: De tocht van Beeldschoon en Lieveling, Pelckmans, 2021, ISBN 978-94-6383-313-4, 17 euro
Deel 2: Guy Didelez, Molokai: Zal de liefde overleven?, Pelckmans, 2022, ISBN 978-94-6401-612-3, 17 euro
Deel 3: Guy Didelez, Molokai: Laat me nooit alleen, Pelckmans, 2023, ISBN 978-94-6337-417-0, 17 euro

Bron: Pelckmans