Pater Damiaan (1840-1889), de grootste Belg, leefde dan wel twee eeuwen geleden. Zijn boodschap van verbondenheid, respect en solidariteit over grenzen heen blijft brandend actueel. Het vernieuwde Damiaanmuseum neemt je mee in de voetsporen van Damiaan.

Damiaan achterna

In Ninde – een gehucht van Tremelo – wordt Jef De Veuster geboren. Je belandt als bezoeker pardoes in de woonkamer van Damiaans familie. Even later vertoef je in hogere sferen. Jef kiest er namelijk voor om missionaris te worden. Hij krijgt een nieuwe naam ’Damiaan’ en vertrekt als missionaris naar de Hawaï-eilanden. Je volgt hem naar het eiland Molokai waar hij zich inzet voor zieke mensen, die uitgesloten en in de steek gelaten zijn. Damiaan bouwt samen met hen aan een gemeenschap waarin niemand buitenspel staat. Je leert Damiaanactie kennen, die vandaag het levenswerk van Damiaan verder zet en hoop geeft aan miljoenen mensen met lepra en tbc. Ten slotte kan je uittesten hoe er in ieder van ons een Damiaan schuilgaat.

Workshops en lesmap

Via ludieke en leerrijke workshops in het Damiaanmuseum en een digitale lesmap ter voorbereiding en verwerking in de klas maken de leerlingen van de eerste en tweede graad basisonderwijs op een verrassende en interactieve wijze kennis met de figuur van Damiaan en hoe hij eigentijdse waarden als openheid, dialoog, gastvrijheid, respect, empathie en solidariteit belichaamde. Ze ontdekken ook hoe ze vandaag in zijn voetsporen kunnen gaan. Vertrekkend van de actuele eindtermen, leerplannen en leerdoelen staat het denken (kennis, inzicht en reflectie), het doen en beleven (vaardigheden) centraal, met oog voor de diversiteit van de klasgroep. Extra aandacht gaat er naar kinderen met een visuele, auditieve of cognitieve beperking.

Als leerkracht krijg je vooraf een uitgebreide lesmap ter voorbereiding en nabespreking van het bezoek in de klas. Een bezoek met de klas duurt zeker een halve lesdag, vervoer en bezoek inbegrepen. De totale kostprijs met lesmap, materiaal en begeleiding inbegrepen, bedraagt 4 euro per leerling.

Wens je meer info of wil je reserveren, neem dan contact op via 016 53 05 19 of info@damiaanmuseum.be