In augustus van dit jaar 2023 vindt in Scherpenheuvel een groots opgezette Damiaanmusical plaats. Ter voorbereiding bezocht de professionele musicalcast op woensdag 10 mei 2023 het Damiaanmuseum in Tremelo. Het is dit jaar 150 jaar geleden dat Damiaan op 10 mei 1873 aankwam op Molokai. Bovendien viert regisseur Luc Stevens op 10 mei ook nog eens zijn verjaardag.

Redenen genoeg dus voor productiehuis Historalia, dat de musical organiseert, om op deze dag bij Damiaan thuis op bezoek te gaan. De cast kreeg een rondleiding, sneed taart aan voor de verjaardag van de regisseur, maakte tijd vrij voor interviews en persfoto’s en las en zong ook samen het musicalscript. Het belooft een uniek en niet te missen spektakel te worden.

Copyright Historalia Productions en photography Seppe

Acteur Pieter Jan De Paepe, die Damiaan speelt in de musical, aan het woord:

Ik was voor Historalia, de producent van Damiaan, cover voor twee rollen in de musical 1830. Daar leerde ik regisseur Luc Stevens kennen. Toen Luc me vorig jaar belde met de vraag of ik het zag zitten om Damiaan te spelen, hapte ik meteen toe. Ik kom niet uit de musicalwereld, maar eerder uit die van de rock-’n-roll. Misschien was het net wel hun redenering dat zo iemand beter past bij de figuur van Damiaan. Er zitten ook enkele ‘scheurende’ nummers in de komende Damiaanmusical, die wel passen bij wat ik breng met mijn groep Rusty Spoon. (…)

Als kind zag ik in de lagere school een documentaire over de man en verkocht ik pennen voor de Damiaanactie. De voorbije maanden documenteerde ik me grondig over Jozef De Veuster. Ik bekeek documentaires en films en las boeken, waaronder het recente boek van Ruben Boon. Ik vind het belangrijk me degelijk in te lezen omdat ik hoop door mijn vertolking ‘Jefke De Veuster’ terug te vinden in Damiaan.

Hij werd wel eens een schenenstamper genoemd. Maar als datgene wat Damiaan deed in Molokai tegendraads is, dan word ik ook graag tegendraads genoemd. Damiaan is zonder meer een fascinerende figuur die gedreven werd door een onvoorstelbaar geloof. Zijn brandend verlangen om mensen te helpen, wetende dat hij het er zelf niet levend vanaf zou brengen, blijft relevant. Tot op zijn sterfbed bleef hij vastberaden. Niet voor niets werd hij gekozen tot Grootste Belg.

Copyright Historalia Productions en photography Seppe

De Paepe is erg blij dat hij Damiaan mag vertolken in deze musical:

Het script zit mooi in elkaar en de muziek die Sam Gevers schreef is gewoon subliem. Er zitten hartverscheurende nummers bij die door merg en been gaan. Eén van de mooiste en krachtigste nummers in de musical wordt gezongen door mijn vriendin Janis van Dorsselaer. Sam Gevers nam naar eigen zeggen een echt Damiaanbad en vertrouwde me toe dat hij het gevoel heeft dat deze musical meer dan andere musicals binnenkomt en aan je ribben blijft plakken.

Mis het niet en kom kijken en luisteren. Voor meer info en tickets, klik hier

Bron: Historalia en Kerknet