Beste Damiaansympathisant,

Je hebt even moeten wachten op nieuws.

We waren volop bezig met de verhuis van onze Damiaanwerking naar Tremelo.

In april van dit jaar 2023 werd het Damiaanmuseum in Tremelo een gemeentelijk museum. De gemeente Tremelo nam de hele museale werking over, treedt voortaan op als hoofdpromotor en -investeerder van het museum en als werkgever voor het museumpersoneel. Hierbij kan de gemeente Tremelo rekenen op de (financiële) steun van de andere stichtende partners, vzw Vereniging der Paters der Heilige Harten en vzw Damiaanactie.

Damiaanmuseum Tremelo – Copyright Wondering

In mei van dit jaar 2023 sloten de paters van de Heilige Harten het Damiaancentrum in Leuven. Daarmee stopte ook formeel de werking van het project Damiaan Vandaag. De Damiaanwerking van de paters van de Heilige Harten, al die jaren een gezamenlijk project van de paters in Vlaanderen en Nederland, wordt verdergezet vanuit het graf van Damiaan in Leuven en vooral vanuit het gemeentelijke Damiaanmuseum in Tremelo.

Graf van Damiaan, Sint-Antoniuskapel, Leuven – Copyright Mia Verbanck/John Steffen

Sinds oktober van dit jaar 2023 werken Ruben Boon en Patrik Jaspers, vroegere medewerkers van het project Damiaan Vandaag, voor het Damiaanmuseum in Tremelo in dienst van de gemeente Tremelo.

De continuïteit van de Damiaanwerking is dus verzekerd dankzij het gezamenlijke engagement van de stichtende partners: gemeente Tremelo, vzw Vereniging der Paters der Heilige Harten en vzw Damiaanactie. De provincie Vlaams-Brabant, die vanaf het begin ook betrokken partij was, blijft het gemeentelijk Damiaanmuseum toeristisch promoten.

De vertrouwde nieuwsbrief zal niet verdwijnen. Vanaf 2024 wordt die nieuwsbrief met alle inhoudelijke bijdragen, nieuws en evenementen rond Damiaan, het museum en het graf van Damiaan, verstuurd vanuit het gemeentelijke Damiaanmuseum in Tremelo. In het voorjaar van 2024 lanceren we ook een nieuwe website waarop iedereen terecht kan voor meer info over Damiaan, het museum en het graf van Damiaan. In afwachting van de nieuwe website blijven de huidige websites van Damiaan Vandaag en het Damiaanmuseum online.

Blijf verder op de hoogte, lees ook in 2024 onze nieuwsbrief.

De redactie bedankt je voor alle sympathie en vertrouwen en wenst jou en je familie, vrienden en kennissen in de geest van Damiaan een warme en zalige kersttijd en een inspirerend en solidair 2024.

Kalawao, Molokai, oktober 2023 – Copyright Henry Law